3.9 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
HírekTudomány

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt kísérleteztek ki géntechnikával

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással német kutatók.

A Virginia Smoking Tobacco nevű növényben az eredeti mennyiség négyszázadára csökkentették a nikotin koncentrációját, így grammonként 16 milligramm helyett már csak 0,04 milligramm nikotint tartalmaz – olvasható a Dortmundi Műszaki Egyetem közleményében.

„A világon még senkinek nem sikerült a nikotinértéket ennyire csökkentenie” – mondta Felix Stehle, a kutatásról a Plant Biotechnology Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerzője. A dohánynövény nemcsak a cigaretták alapanyagát biztosítja, de az alapkutatások egy széles körben elterjedt modellorganizmusa is.

Az érintett növénynél úgynevezett génollót használtak, a folyamat során hat olyan génjét átvágták, amelyek a nikotintermelésért felelnek. A növény helyreállította ezeket a géneket, de hibásan, ezáltal leállt a nikotin termelése. Az eljárás Stehle szerint gyakorlatilag bármely dohányfajnál lehetséges.

A nikotin a cigaretták függőséget okozó alapanyaga. Emellett mintegy 4800 kémiai anyag található a cigarettafüstben, amelyek közül 70 rákkeltő, vagy vélhetően rákkeltő.

Forrás: www.hirado.hu

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben