3.9 C
Budapest
2022. november 26., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Szintet lépnek a munkavállalók kizsákmányolása terén – vélekedik a gumiipari szakszervezet elnöke

Mint arról már korábban is hallani lehetett, nagy felzúdulást keltett, hogy a kormány két ponton meg akarja változtatni a munka törvénykönyvét. A tervezett módosítás szerint megtagadhatják a munkáltatók a szabadság kiadását, valamint akár végkielégítés nélküli felmondásra kényszeríthetik a megváltozott munkaképességű dolgozókat.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint ez súlyosan sérti a munkavállalók jogait és tiltakoznak a tervezett változtatások bevezetése ellen.

– A Munka törvénykönyve tervezett módosításai között a MASZSZ szakértői az ismert apaszabadság problémája mellett újabb, a munkavállalók számára kedvezőtlen változtatási javaslatot vettek nagyító alá. Például azt, hogy a jövőben bizonyos esetekben megtagadhatják a munkáltatók a rendes évi szabadság kiadását. Ez súlyosan sérti a munkavállalók jogait. A módosítási javaslatok között van egy különösen embertelen pont is: végkielégítés nélkül felmondásra kényszeríthetik a koruk vagy egészségi állapotuk miatt megváltozott munkabírású dolgozókat – fogalmazott közleményében a MASZSZ.

Több szakszervezet is tiltakozik

– A kormány mindig a magyar családokról beszél, de soha nem fejezi be a mondatot. Igazából azt mondják, hogy a magyar családok nem lehetnek együtt. A magyar családok vagy pénzt keresnek, vagy együtt vannak, köztes út nincs – ezt pedig már László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke nyilatkozta.

A Magyar Jelen megkérdezte Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét is, mit gondol a kialakult helyzetről.

A szabadság témájáról azt mondta, az szimplán embertelen és antiszociális, jellemzi a kormány polgárbarátságát.

De külön kitért az egészégügyi állapotuk miatt megváltozott képességű munkavállalók esetére is. 

– Felháborítónak tartom. A véleményem az, hogy rendkívül veszélyes és antiszociális mindkét ügy. Makón a munkáltató köztudomásúan nagyon sok munkára képtelen munkást „termel” a felfokozott normákkal, a rossz munkakörülményekkel, akiket egy-két évtized után kvázi „kidobnak, mint a szemetet” – fogalmazott.

– Eddig legalább ekkor adtak némi pénzt az újrakezdéshez, de ha ez nem lesz kötelező, akkor szintet lépnek a munkavállalók kizsákmányolása terén, és a rosszabb munkáltatók már ténylegesen kényszermunkatáborokká fognak válni

– nyomatékosította.

– Valaki beszól a főnöknek, addig terhelik, amíg bele nem rokkan pszichésen vagy fizikailag, és mehet egy fillér nélkül. Szerintem sűrűsödni fog a pszichológiai alkalmatlanság is, és a vége az lehet, ami korábban már bevett szokás volt, hogy még akár elmegyógyintézetbe is zárhatnak renitenseket. Persze ez még egy kicsit túl van gondolva a részemről. A fizikai túlhajszolás viszont meglévő cselekmény már most is – zárta gondolatait.

A Mi Hazánk is tiltakozott

Amint arról beszámoltunk, a politikai pártok közül a Mi Hazánk Mozgalom szólalt meg az ügyben.

– A Mi Hazánk Mozgalom határozottan tiltakozik a Munka Törvénykönyvének tervezett két módosítása ellen. A tervezett módosítással a kormány megfosztja a munkavállalókat az eddig 7 napban meghatározott szabadság önálló, szabad felhasználási jogától. A másik módosítási tervezet is rendkívül felháborító, ugyanis végkielégítés nélkül lehetne elbocsátani a megváltozott egészségügyi állapotuk miatt munkájukat folytatni nem tudókat, ez külön embertelen – fogalmazott sajtótájékoztatóján Lantos János, a nemzeti ellenzéki párt munkaügyi kabinetjének elnöke.

(Kép: Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke – szeged.hu)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

„Nem fogjuk hagyni, hogy a hazánkban cigányterror uralkodjon!” (+VIDEÓ)

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben