16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Bűnügy

Szír állampolgárok illegális határátlépését szervezte meg a férfi

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt tartóztatott le egy férfit a Budakörnyéki Járásbíróság, akinek az ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája folytat nyomozást.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020 folyamán a gyanúsított egy nemzetközi embercsempész hálózattal kapcsolatban álló külföldi állampolgárral megállapodott abban, hogy illegális határátlépőket fognak a szerb-magyar államhatártól az osztrák-magyar államhatárhoz szállítani. A gyanúsított feladata a sofőr beszervezése és a logisztika biztosítása volt – írja közleményében a Budapest Környéki Törvényszék.

Beszámoltak az ügyről, mely szerint, 2020. november 22-én a gyanúsított a külföldi állampolgárságú társával és az általa beszervezett sofőrrel Szolnokra ment, ahol a gyanúsított megvásárolta azt a járművet, mellyel az illegális határátlépőket tervezték átszállítani Ausztriába. A jármű hátsó üléseit kiszerelték, hogy minél több személy elférjen benne, majd elindultak a megbeszélt helyre.

Aznap hajnalban tíz szír állampolgár a szerb-magyar államhatárt elválasztó kerítéseken átmászott, majd a bűnszervezet ismeretlen tagja segítségével eljutott az előre megbeszélt találkozási ponthoz. A helyszínen a tíz utas beszállt a járműbe, majd elindultak Ausztria irányába, azonban a rendőrség az M5 autópályán november 22-én este ellenőrzés alá vonta a járművet, majd a Magyarországon engedély nélkül tartózkodó személyeket és a sofőrt is elfogták.

– foglalták össze.

A sofőr gyanúsítottként a Budakörnyéki Járásbíróság végzése alapján 2020. november 25-e óta letartóztatásban van.

A büntetett előéletű gyanúsított terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 16 évig terjedő szabadságvesztés, ezért megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne.

Tekintettel a bűncselekmény jellegére, tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított tanúk befolyásolásával, valamint bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetné. Figyelemmel a gyanúsított többszörösen büntetett előéletére, fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el – hangsúlyozzák.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelte letartóztatását, az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. április 19. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így a végzés nem végleges, de végrehajtható – zárják közeleményüket.

(Kép: illusztráció/pixabay)

További híreink

Mobiltelefont lopott a tolvaj Kaposvárott – fotó

Varga Lilla

Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében

Dunai Tibor

Negyvenegy migránst találtak egy kamionba zsúfolódva

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen