21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

Technikai KO – megduplázták a napi bejelentés árát a mezőgazdaságban

Az eddigi 500 helyett 1000 forintra emelkedik a napi bejelentésű mezőgazdasági idénymunka ára, ami elsőre nem tűnik soknak, de nem 500 forintról van szó, hiszen egy valamire való meggyesben 80-100 fő alatt neki sem látnak szüretelni. 

Ehhez jön hozzá, hogy 11.000 forint alatt nem nagyon szoktak munkát vállalni a mezőgazdaságban, legalábbis ilyenkor, amikor a gazdának érdeke, hogy a gyümölcs ne a fán rohadjon meg és még akkor el tudja adni a nagykereskedőnek, amikor az még nem nyomja le az árat.

Egy gyümölcstermelőnek szüret idején rejtett költségei is bőven akadnak. Ide tartozik a munkaerő napi szintű munkába szállítása, a megfelelő munkakörülmények (védőital, árnyék) biztosítása, de esetenként a műszak előtti 100 feles, és a nap végi 100 sör kifizetése a közeli kocsmában.

A nagyszerű ütemérzékkel bejelentett emelés pontosan azokat a gazdálkodókat hátráltatja, akik jellemzően 100 hektár alatt tevékenykednek. Számukra még a bejelentés adminisztratív terhe is tétel, ugyanis az ültetvénytulajdonos a legtöbb esetben egyszemélyben területvezető, hovatovább traktoros.

Azoknál az ültetvényeknél, ahol a tulajdonos köthető a kormány kegyelti köréhez ez nem okoz ekkora problémát. Itt teljesen mások a léptékek, a felvásárlók sokszor maguk a termelők egyben, akik valamiért mindig jó áron tudják eladni a mindegy milyen minőségű gyümölcsöt – például az iskolagyümölcs program számára. Adat erre nincsen, de talán a munkaerő bejelentésére/ nem bejelentésére vonatkozó ellenőrzések is ritkábbak az érintett esetekben. A gazda, aki elfelejti megtenni a napi bejelentést akár 2 millió forintos bírságot is kaphat – személyenként.

A július 1-től életbe lépő új szabály nem csak itt, hanem más területen is keseríti a munkaadók mindennapjait.

A jövőben a turizmusban dolgozó idénymunkások után az eddigi ötszáz forintról a minimálbér fél százalékára emelkedik a közteher mértéke, vagyis ezer forintot kell fizetni az államnak.

Az általános alkalmi munkák esetén az eddigi napi ezer forint helyett a minimálbér egy százalékát kell fizetnie a foglalkoztatónak, vagyis kétezer forintot.

Végül a filmforgatások statisztái után a foglalkoztatók júliustól a minimálbér három százalékát kötelesek befizetni, vagyis az eddigi négyezer forintról, hatezer forintra nő a teher.

Július 1-től tehát:

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, azaz 1000 forint,
  • alkalmi munkánál a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, azaz 2 000 forint,
  • filmipari statiszta alkalmi munkájánál a hónap első napján érvényes minimálbér 3 százaléka, azaz 6 000 forint.

Sokatmondó, hogy a drágulás az extraprofit adóról szóló kormányrendeletben jelent meg, ami jól jelzi a döntéshozó gondolkodását. A családi gazdálkodók esetében extraprofitot feltételeznek, a kaszinók és az autógyárak esetében nem gondolják, hogy keletkezett extraprofit – ők ki is maradtak a körből.

(nyitókép:agrofórum)

További híreink

Rusvai szerint már januárban érkezik az ötödik hullám

Faragó Dániel

A bankok lesznek a törlesztési moratórium valódi haszonélvezői?

Irányi Dániel

Soha többé kommunizmust! – Megemlékezés

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen