17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Terroristának nevezték “ruandai Schindlert”

Paul Kagame ruandai elnök terroristának nevezte Paul Rusesabaginát, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezetőt, akinek tetteiről egy hollywoodi film is készült. Az elnök egyúttal tagadta, hogy a ruandai hatóságok külföldön elrabolták volna a férfit. Kagame az állami tévéadónak vasárnap adott interjújában hangsúlyozta, hogy nem történt emberrablás, nem sértettek törvényt Rusesabagina hazaszállítása során, és ezt a volt szállodavezető is tanúsítani fogja.

Az elnök homályosan arra utalt, hogy a férfit hamis reményekkel Ruandába csalhatták. Az Egyesült Arab Emírségek egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a férfit nem rabolták el. Paul Rusesabagina lánya, Carine Kanimba korábban azt állította, hogy apját Dubajban elrabolták. A ruandai rendőrség szerint a férfit súlyos bűncselekmények vádjával fogták el augusztus 31-én, miután letartóztatási parancsot adtak ki ellene egyebek között terrorizmus, gyújtogatás, emberrablás és fegyvertelen ruandai civilek meggyilkolása miatt. Kagame elmondta: felvételeik vannak arról, hogy Rusesabagina támadásaival kérkedik. Rusesabagina egy terrorcsoport vezetője volt, amely ruandaiakat gyilkolt, és vér tapad a kezéhez – hangoztatta Kagame. “Fizetnie kell ezekért a bűncselekményekért” – tette hozzá.

A ruandai elnök szerint a férfi ügye eddig is túl sok figyelmet vont magára, ezért úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság előtt fogják számon kérni Rusesabaginát. Aláhúzta: tisztességes tárgyalást biztosítanak az egykori szállodatulajdonosnak. A ruandai ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy tagja és alapítója a Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű terrorszervezetnek, amelynek katonai szárnya merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén. Kanimba szerint az apja ellen felhozott vádak koholmányok.

Az egykori kelet-afrikai belga gyarmaton 1994. április 6-án kezdődött tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségükben a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, valamint mérsékelt hutut öltek meg, miután a hutu népcsoporthoz tartozó Juvénal Habyarimana elnök és vetélytársa, Cyprien Ntaryamira repülőgépét lelőtték a főváros felett. A támadás elkövetőit azóta sem nevezték meg. A harcok 1994 júliusában értek véget, amikor a jelenlegi ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat. A 66 éves Rusesabagina – akinek történetéről 2004-ben jelent meg film Hotel Ruanda címmel – a ruandai népirtás idején számos tuszinak biztosított menedéket hutu szélsőségesek elől az egyik fővárosi szállodában, később pedig segített nekik megszökni.

A több ezer zsidót pénzért a kétkezi munkától megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után “ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért számos kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az Elnöki Szabadság érdemrenddel tüntette ki. Rusesabagina a népirtást követően elhagyta hazáját, és belga állampolgárságot kapott.

Egy ideje már Texasban élt. Rusesabagina korábban a Kagame-kormány uralmát diktatúrának minősítette, és felszólította a nyugati országokat, hogy gyakoroljanak nyomást Ruandára az emberi jogok tiszteletben tartásáért. A ruandai kormány válaszul csalónak nevezte a férfit – adja hírül az MTI.

(Fotó: tri-statedefender.com)

További híreink

A Párbeszéd képviselője nevezte mikropártnak a Mi Hazánkat- Tordai karanténba is zárná őket

Faragó Dániel

Bejrúti robbanás – Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel Bejrútban

Kiss Albert

Akkor lesz a jövő nyári olimpia, amikor idén lett volna

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen