19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Titokban osztott állami pénzből épülhet a gazdát cserélt, félkész visegrádi luxushotel

Állami támogatás segítségével készülhet el az a visegrádi félkész luxusszálloda, ami a kormányfő vejétől, Tiborcz Istvántól tavaly került Szíjj László milliárdos vállalkozó érdekeltségébe. Szíjj hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphatott az adófizetők pénzéből.

A leggazdagabb magyarok százas listáján a hetedik helyet elfoglaló Szíjj bizonyára jobban rászorul a támogatásra, mint bármelyik magyar vállalkozó, így aztán nem is csoda, hogy a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő Alap a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által fű alatt, egyedi döntésekre hivatkozva osztogatott állami milliárdokból csurrant-cseppent számára is egy “kevés”. A társaság tavaly áprilisban fordult az MTÜ-höz támogatási kérelmével, vagyis rögtön 1-2 hónappal azután, hogy megszerezte a szállodát.

A befejezetlen épületet az Mfor.hu becslései szerint körülbelül 3,6 milliárd forintért vásárolhatta meg a Szíjj-féle ingatlanfejlesztő alap Orbán Viktor vejének cégétől. Erre a Hotel VSGRD pénzügyi beszámolója enged következtetni, ugyanis:

Az érdemi tevékenységet nem végző cég a 2019-es évre 3,65 milliárdot számolt el egyéb bevételként.

Ha valóban ez a tényleges vételár, és az állami támogatást is megkapja Szíjj érdekeltsége, akkor hatalmas üzlet volt az adásvétel, ugyanis a két összeg különbségéből fakadóan körülbelül mindössze 650 millió forint saját tőkét kellett megmozgatnia milliárdos cégének. 

Hogy az állami támogatást megítélte-e a hotel új tulajdonosának, az az MTÜ szerint nem tartozik a közvéleményre, ugyanis ők nem közli a nyertesek listáját a nyilvánossággal. A pénzről a MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. sem adott tájékoztatást, de azt sem tagadták, hogy közpénzt kértek a szállodára. A cég vezérigazgatója, Kardos Imre a 24.hu megkeresésére azt írta:

A megkeresésükben megjelölt téma vonatkozásában annyi tájékoztatást tudok adni Önöknek, hogy a visegrádi projektünk előkészítése elkezdődött, jelenleg az építési engedély módosítása van folyamatban, illetve az ingatlanon állagmegóvási feladatokat hajtunk végre, melyet a kiviteli tervek elkészítése és a kivitelezői ajánlatok bekérése fog követni.

Fontos leszögezni: Szíjjék nem egy konkrét felhívásra pályáztak, hanem ők maguk keresték meg ötletükkel az MTÜ-t, miközben a Kisfaludy-programon belül külön nyilvános szállodafejlesztési pályázatot írt ki az állami szervezet a Dunakanyarra vonatkozóan.

A visegrádi komplexum, ha egyszer elkészül, több mint 200 szobás lesz, ugyanennyi parkolóval, két buszparkolóval, és hét kültéri – köztük két termál – medencével, tetőkerttel lesz ellátva. Több mint 400 vendég és 20 fős személyzetet befogadására lesz alkalmas. A terveket a dán formatervező-belsőépítész-zenész-producer csodabogár, Johannes Torpe irodája készíti.

A nyilvánosság elől elzárt támogatásokról Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a Világgazdaságnak  számolt be. Elmondta:

az MTÜ által 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt.

Kár, hogy ebből se az újságírók, se az adófizetők nem láthatnak egy betűt sem. Ahogyan ennek a “szakmai grémiumnak” a névsorát sem árulja el az MTÜ, mindössze annyit közöltek, hogy a végső döntést a vezérigazgató hozza meg a támogatásokról.

Pályázók

A titkolt közpénzforrásból igényelt többek között Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila is. Ő 300 millió forintot kért, hogy kiállíthassa magán festménygyűjteményét. Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, egykori III/II-es tiszt 286 milliós támogatást igényelt egy balatoni panzió megépítéséhez. A sort még hosszasan lehetne sorolni, ám így, hogy a győztesek, és az általuk megkapott közpénz összege sem nyilvános, a névsornak nem lenne sok értelme.

(24.hu nyomán – Fotó: Marjai János/24.hu)

További híreink

Dúró Dóra mutatta be a Mi Hazánk vattai képviselőjelöltjét

Kemény János

Pakusza: Gyöngyöspata a bírósági rendszer és a magyar állam csődje!

Kiss Albert

Angol rendőr kapott ismertetőt az “eltérő kultúra” utazási szokásaiból (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen