3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Tizenkét év alatti gyermekek beoltását szorgalmazza az ELTE Természettudományi Karának dékánja

Kacskovics Imre szerint a gyerekeket nem igazán befolyásolja a betegség, viszont fertőzni tudnak, így a 12 év alatti gyermekek oltásával vissza lehetne szorítani a járványt abba a mederbe, ahol ez kezelhető, és nem okoz társadalmi traumát – írta meg az Atv.

Korábban ugyebár az volt a mantra, hogy ha a felnőtt lakosságot széles körben beoltjuk, akkor “megfékezzük a vírust”. Ez jól láthatóan nem vált be, 5 millió oltott után eldobhattuk a maszkot, 6 millió után pedig ismét felvehetjük.

Félévente megváltandó szabadság

Szakértők szerint el kell felejteni azon adatokat, melyek arról szólnak, hányan kapták meg az első két oltást. A hangsúly immáron a harmadik oltáson van, amit mindössze 1,5 millió magyar állampolgár vett fel.

A hat hónapos hatóidő vészesen csökken

– figyelmeztetnek, burkoltan célozva arra, hogy itt bizony fél évenkénti emlékeztető oltásokra lesz szükség.

“A jelenlegi koronavírus kevésbé halálos, mint mondjuk elődje, a SARS. Azonban ettől függetlenül nagyon sokan meg fognak betegedni és halni, tehát rendkívül fontos az oltakozás” – állította az állatorvos végzettségű Kacskovics Imre az ATV Start című műsorban.

Az ELTE Természettudományi Karának dékánja úgy látja, “csúnyák a számok”, nagyon sokan vannak lélegeztetőgépen, sok a megbetegedés. Ennek oka a deltavariáns és a védettség csökkenése – tette hozzá. Kacskovics szerint:

ha valaki arra hivatkozik, hogy nem vesz fel harmadik oltást, mert valamennyi védettsége akkor is van kettő után, az nem jól gondolkozik, hiszen lehet, hogy nem hal meg, de hetekig intenzíven lehet.

Ezzel a kórházak dolgát is nehezítik az emberek, ugyanis minél többen kerülnek kórházba, annál inkább leterheltek lesznek az egészségügyi intézmények, és több embert kell átszervezni a covid-osztályokra, hiányt hagyva máshol.

Vagyis azon vádakat, melyek korábban kizárólag oltatlanokat értek, immáron a “csak” kétszer oltottak is megkapják.

Az immunológus szerint “alaptalan” attól félni, hogy az oltások hosszútávon gyengítik az immunrendszerünket, vagy akár autoimmun betegség kialakulásához is vezethetnek.

A gyermekek oltását jó szívvel ajánlja, ugyanis a kisgyerekeket nem igazán befolyásolja a betegség, viszont fertőzni tudnak, így a 12 év alatti gyermekek oltásával vissza lehetne szorítani a járványt abba a mederbe, ahol ez kezelhető és nem okoz társadalmi traumát

– részletezte, majd kihangsúlyozta, hogy ez a gyerekeknek sem okoz traumát.

Arra azonban senki sem kérdezett rá, hogy mi értelme a gyermekeket arra hivatkozva oltani, hogy így majd meggátolják a vírus terjedését, mikor köztudott, hogy az oltottak ugyan úgy megbetegednek, és ugyan úgy megfertőznek másokat.

Kiemelt kép forrása: immun.elte.hu

További híreink

Gyorshír: Késsel támadtak Janusz Waluśra

Kemény János

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben