25.3 C
Budapest
2021. július 24., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Több magyar szervezet is tiltakozik az uniós génmódosítási szabályok enyhítése ellen

Több magyar szervezet is ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat – közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az MTI-vel.

A közlemény szerint 162 szervezet kéri az Európai Bizottság (EB) alelnökét, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket továbbra is a mostani normák alapján szabályozzák. Magyarországról az ÖMKi-n kívül a Biodinamikus Közhasznú Egyesület, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, a Közép-magyarországi Zöld Kör, a Magyar Természetvédők Szövetsége írta alá a Frans Timmermansnak címzett levelet.

A közlemény szerint az EB várhatóan április végén ismerteti a véleményét az új génszerkesztési technikákról.

A testület 2018-ban már úgy nyilatkozott, hogy az új génszerkesztési eljárásokra is az eu hatályos gmo-törvényei vonatkoznak, ám ennek fellazítására intenzív lobbitevékenység kezdődött

– írták.

A közleményben idézett szakértői vélemény szerint sem tudományos, sem jogi indok nincs arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség, és a címkézés jelenlegi szabályai alól.

Fotó: manna.hu

További híreink

Tömegtüntetések a kötelező oltások ellen Franciaországban, egy oltóközpontot felgyújtottak

Irányi Dániel

Jövő héttől igényelhető a koronavírus elleni védettségi igazolvány

Varga Lilla

Sonkát akart lopni, végül brutálisan meggyilkolt egy idős házaspárt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben