20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Hírek

Több mint kétszáz migránst vett fedélzetére az Ocean Viking hajó

Több mint kétszáz migránst vett fedélzetére az Ocean Viking nevű hajó Líbia partjai előtt – közölte a hajót üzemeltető SOS Méditerranée nevű, a migránsok Európába érkezését támogató francia szervezet kedden a Twitter-oldalán.

A Norvégiában bejegyzett Ocean Viking az összesen 236 illegális migránst két, túlzsúfolt bárkáról vette fel. Több mint száz, felnőtt kísérő nélküli kiskorú volt közöttük.

A szervezet nem közölte, hogy a migránsokat hová akarják szállítani. Az Ocean Viking legutóbb 116 illegális migránst vitt a szicíliai Augustába, ahol március végén kikötési engedélyt kapott.

A múlt héten az SOS Méditerranée arról számolt be, hogy csaknem 130-an fulladhattak vízbe, amikor csónakjuk felborult Tripolitól északkeletre. Magukat jogvédőnek mondó szervezetek akkor azt vetették a hatóságok szemére, hogy nem követtek el mindent az emberek megmentése érdekében. Líbia és az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex határozottan visszautasította e  vádaskodásokat.

Líbia az Európát megcélzó migráció egyik legfontosabb tranzitországa. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Az ENSZ becslései szerint mintegy hétszázezer migráns tartózkodik a káoszba süllyedt észak-afrikai állam területén, nagy részük Olaszországon keresztül az Európai Unió területére akar eljutni.

(MTI-fotó:euronews)

További híreink

13 karanténban járt iráni egyetemistát utasítottak ki az országból

Kiss Albert

Most akkor jönnek a migránsok vagy sem?

Dunai Tibor

Trump: ha nyerek, tárgyalhatunk a harmadik ciklusról

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben