20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Több tucat T-72-est küldött a cseh hadsereg Ukrajnának

Csehország néhány tucat T-72 típusú tankot és más harci járművet küldött Ukrajnának. A cseh hadsereg felajánlását a szövetséges NATO-tagországokkal előzetesen egyeztették, és vonaton szállítják Ukrajnába – írta meg az Echo24 hírportál nyomán az MTI.

“Cseh harci járműveket és T-72-es tankokat szállítottunk (Ukrajnának). Bízom benne, hogy a szállításokat folytatni tudjuk”

– erősítette meg az Echo24 értesülését Ondrej Benesík néppárti parlamenti képviselő a Twitteren.

“A súlyos harcot vívó ukrán hadseregnek most nagy szüksége van erre”

– tette hozzá.

A prágai hírportál úgy tudja, hogy a cseh hadsereg régebbi típusú tankjairól és harci járműveiről van szó, amelyeket az aktív tartalékosok számára tartottak fent. A cseh hadseregnek mintegy kilencven T-72-es harckocsija van.

Jana Cernochová védelmi miniszter szintén megerősítette a cseh fegyverszállítást Ukrajnába.

“Csehország fontos hadfelszerelést küld ukrán barátainak. És ezt folytatni fogjuk”

– hangsúlyozta a miniszter a Twitteren.

Tekintettel az ukrajnai háborúra, konkrétumokat nem akart mondani.

“Nem mondhatok semmit. (Ukrajnában) háború dúl, a Z betűt viselő gyilkosoknak nem könnyítünk meg semmit”

– válaszolt újságírói kérdésre Jana Cernochová, az Ukrajnát támadó orosz katonákra utalva. Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke hétfőn egy prágai konferencián azt mondta, hogy Csehország eddig több mint 300 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több mint 260 ezren már az ideiglenes tartózkodási vízumot is megkapták.

Az eddig Csehországból Ukrajnába szállított hadifelszerelés és fegyverek értéke mintegy 25 millió euró, míg a humanitárius segély értéke eléri 12 millió eurót. “Mindkét segélynyújtási forma folytatódni fog” – hangsúlyozta a cseh házelnök.

További híreink

Unokázós csalót fogtak el a a debreceni rendőrök

Dunai Tibor

Hatalmas a gond a szárazság miatt

Kiss Albert

Harmadik napja ég a radioaktív erdő a csernobili övezetben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben