1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Többmilliós kártérítést kapott a battonyai rém, pedig esélye sincs a szabadulásra

Az egyik „battonyai rém”, M. Zoltán két és fél millió forintnál is több kártérítést kapott azért, mert a bíróság szerint „az alapvető emberi jogokat sértő” elhelyezési körülmények miatt sérültek az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt gyilkos emberi jogai.

Emlékeztetőül: a gyilkos és két társa halálra kínozták áldozatukat, egy 25 éves nőt. Többek között cigarettacsikkeket nyomtak el az arcán, kötél segítésével felhúzták egy gerendára, fogóval kitépték a fogait, láncra verték, leszedték a körmeit, és áramot is vezettek a testébe. Ennek ellenére jár M. Zoltánnak a kártérítés a magyar adófizetők pénzéből.

Megdöbbentette a magyar közvéleményt, amikor 2011-ben előkerült a 25 évesen meggyilkolt B. Réka holtteste a Békés megyei Battonyán.

Ezt követően elfogták M. Zoltánt, majd a volt feleségét és annak későbbi élettársát is.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy azért kínozták 2007-től 2010-ig B. Rékát, mert az szerelmes lett M. Zoltánba, amiért a férfi volt felesége, Sz. K. Adrienn féltékeny lett.

Ezt követően a férfi, a volt felesége és annak későbbi párja, Sz. Zoltán

válogatott módszerekkel kezdték el kínozni a fiatal nőt.

Néhány alkalommal B. Rékát az verhette meg, aki megnyerte a pókerpartit, de olyan is előfordult, hogy
égő cigarettacsikket nyomtak el az arcán, és fogóval kihúzták a fogait. Továbbá kötél segítésével felhúzták egy gerendára. Nem egyszer árammal rázatták, és nyugtatókat is adtak neki, hogy ne tudjon elszökni.

A nő 2010 júniusában belehalt a sérüléseibe, a gyilkosai pedig elásták a holttestét, amit 2011 októberében találtak meg.

Az eljárás során nyilvánosságra került, hogy M. Zoltánt korábban hét alkalommal is elítélték vagyon elleni bűncselekmények miatt.

A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyében a jogerős ítéletet végül a Szegedi Ítélőtábla mondta ki 2015 júniusában.

M. Zoltán – elsőrendű vádlottként – tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést kapott,
a feltételes szabadlábra helyezés kizárásával, magyarán soha nem szabadulhat.

M. Zoltán, a battonyai rém FORRÁS: BORS

A bíróság akkori döntése értelmében
Sz. Zoltán másodrendű vádlottként 32, a felesége, Sz. K. Adrienn harmadrendű vádlottként leghamarabb 35 év után szabadulhat.

A börtönbizniszben részt vevő ügyvédeknek köszönhetően, a későbbiek során M. Zoltán beperelte a magyar államot, arra hivatkozva, hogy rossz körülmények között tartják fogva.

A „battonyai rémnek” 2019 júliusában a bíróság „az alapvető emberi jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt” 2 577 400 forint összegű kártérítést ítélt meg.

„Az alapvető emberi jogokat sértő” kitétel erősnek tűnik, a valóságban azonban információink szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a cellájában négy négyzetméternél kisebb terület jutott neki (sokukra a civil életben sem jut ennél nagyobb terület), és felmerült az is, hogy nem volt megfelelő a cella szellőzése.

A kártérítési per különösen abszurd annak tükrében, hogy a gyilkos sohasem szabadulhat.

A Bors információi alapján M. Zoltán nem a börtönben használható számlájára kérte a kártérítést, hanem az ügyvédje letéti számlájára.
Ilyen esetekben a jogi képviselő leveszi belőle a részét (sikerdíj gyanánt), a többi az ügyfelet illeti.

Egy volt rabtársa a következőket nyilatkozta a gyilkosról: „Zoltán jóval intelligensebb a rabtársainál, ezért rendszeresen tölti ki helyettük a kártalanítás iránti kérelmet, beadványt. Úgy tudom, nem dolgozik, de azzal, hogy segít, ő sem jár rosszul”.

A lap szerint M. Zoltán ezelőtt fél évvel még perfelújításon gondolkodott,
ez arra enged következtetni, nem adta fel annak a reményét, hogy egyszer még szabadlábra kerülhet.

Forrás: origo.hu

További híreink

Az USA legnagyobb légitársasága az egészségbiztosítással zsarolja az oltatlanokat

Faragó Dániel

Úzvölgyi fejlemények – mi várható?

Kemény János

Megdöbbentő! Boldogan nyilatkozik az embercsempész: feltöltöttem fél Európát migránsokkal (+videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben