11.9 C
Budapest
2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Tombolnak az árverezések és a kilakoltatások – a kormány szabad utat adott a végrehajtásoknak

A június 15-én véget ért a kényszerértékesítési és kilakoltatási moratórium óta több mint 1100 ingatlant árvereztek el, a civilszervezetek arról adtak jelentést, hogy 30%-kal több bajba jutott magyar fordul hozzájuk a korábbinál.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt árverezési és kilakoltatási tilalmat most két és fél év után szüntették meg. Ez alatt az idő alatt nem lehetett az ingatlanokban élőket az utcára tenni, a lakásokat elárverezni. 2022. június 15-től viszont ismét megindultak az árverések, és átlagosan naponta majdnem negyven ingatlant árvereztek el – évente eddig 5000-8000 ingatlant értékesítettek. A nyilvános adatok szerint az első hónapban átlagosan 9-10 millió forintért keltek el a licitek.

A közvetlenül a moratórium után értékesített ingatlanok jelentős része a járvány előtt „ragadt be”. Tehát a régebbi adósságok miatt váltak licitálhatóvá. Ahogy Európa-szerte romlanak a gazdasági kilátások, úgy Magyarországon sem túl jók a prognózisok, ezért feltehetően az előttünk álló időszakban nőnek a kilakoltatások számai – írja az Index.

Ahogy a törlesztési moratórium is különáll a veszélyhelyzet meglététől, úgy a kormány a végrehajtásokra vonatkozóan is tudna határozni önállóan. Több végrehajtási cselekmény is szünetel jelenleg a veszélyhelyzet miatt, mint pl.: kilakoltatás, új ingatlanra vonatkozó árverés kitűzése és egyéb eljárási cselekmények, amelyeket a Mi Hazánk a továbbiakban is fenntartana olyan végrehajtási ügyekben, amelyek mögött banki hitelszerződés lapul. Legyen az devizahitel, forint alapú hitel vagy bankkártya hitel. Mivel a jogos követelést meg kell fizetni így más jogcímből fakadó követelésekre ez nem vonatkozna, például gyermektartásdíj, magánszemélyek közötti kölcsönök, vállalkozások irányába mutatott tartozás, stb.

A kormány ne az országot készüljön leállítani, hanem veszélyhelyzet nélkül is álljon az emberek oldalára, szemben a hiéna módjára viselkedő behajtó cégekkel, népnyúzó végrehajtókkal és a járványból is hasznot húzó bankokkal! Ezért a Mi Hazánk Mozgalom határozottan követeli, hogy veszélyhelyzet nélkül is legyen kilakoltatási moratórium és minden olyan egyéb végrehajtási eljárás szüneteljen, amely jelenleg érvényben van olyan ügyek esetében, amely mögött banki szerződés van!

-Írta korábbi közleményében dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.

Kapcsolódó:

További híreink

Jobbik: Egész Vas megye kilépett

Irányi Dániel

A mai napon hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat

Varga Lilla

Míg Orbán Viktornak nincs megtakarítása, az apja egyik cégéből 1,8 milliárdos osztalékot vettek ki

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben