5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Toroczkai László az InfoRádióban beszélt a Mi Hazánk terveiről

A Facebook nagyobb hatalom, mint a kormányok – állítja Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, parlamenti frakcióvezetője, aki az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Beszélt a Mi Hazánk lehetséges nemzetközi szövetségeseiről és arról is, hogy mi az, amiben támogatni tudják a kormányt, s mi az, amiben „ádáz ellenzékei” a kormánynak.

Szóba került többek között a DK árnyékkormánya, melyről azt mondta, elmúlt hónapok felmérései alapján a DK jelenleg leginkább a Mi Hazánk Mozgalommal versenyez az ellenzéki oldal legerősebb pártja titulusért és nem a Fidesszel, mert egyelőre, bár a Fidesztől valóban sok szavazó lemorzsolódott az elmúlt hónapokban és valószínűleg jóval több fog még a következő időszakban, de stabilan őrzi a vezető helyét. Messze van még a DK attól, hogy kormányt tudjon alakítani.

A pártelnök kiemelte, hogy immáron 20 szakmai kabinettel rendelkeznek, folyamatosan alakulnak, komoly munka folyik az egészségügytől kezdve az energetikáig. Az az irány, amit például Brüsszel kitalált, az úgynevezett klímapolitika, illetve zöldpolitika, elhibázott. Mi környezetvédő, zöld párt vagyunk, de azt tudomásul kell venni, hogy például az atomerőműveket nem lehet kiiktatni teljesen az energiaellátás vonalából, az iparnak, a gazdaságnak szüksége van ilyen kiszámítható energiaforrásra.

– A nemzetközi politikában kellenek szövetségesek. Az elmúlt években is próbáltam a régi, meglévő kapcsolataimat kicsit megmozgatni, és nagyon érdekes falakba ütköztem, mert a korábbi tevékenység alapján, főként a polgármesteri munkám során Európa nagy, hasonló gondolkodású nemzeti pártjaival kapcsolatba kerültem, sőt Donald Trump kampánycsapatából voltak még 2016-ban nálam Ásotthalmon, elég jó kapcsolatrendszer alakult ki. Az észt pénzügyminiszterrel is találkoztam már a Mi Hazánk elnökeként néhány évvel ezelőtt, de nem könnyű a terep. Az európai parlamenti választásokra el kell kezdenünk felkészülni ugyanúgy, mint az önkormányzati választásokra. És nagyon jó lenne valamilyen frakcióhoz majd csatlakozni az Európai Parlamentben. Az Európai Tanács tagjává is választottak. A hétfős magyar parlamenti delegációnak tagja vagyok, és van egy baloldali, illetve van egy mihazánkos tagja, és azonkívül pedig a fideszesek, illetve KDNP-sek,. Egyelőre független képviselőként veszek részt a munkában – tért rá a Mi Hazánk külkapcsolataira.

Semlegességre törekednének

– Ausztria, amely tagja az Európai Uniónak, de nem tagja a NATO-nak, szerintem példaértékű lehet Magyarország számára. Érdemes ezen elgondolkodni. Mi azt mondtuk, hogy újra kell értékelni. Nem azt mondtuk, hogy lépjünk ki a NATO-ból, hanem azt mondjuk, hogy nyissunk erről akár társadalmi párbeszédet – fogalmazott Toroczkai a jelenleg dúló orosz-ukrán háború apcsán.

Önellátás a cél

– Amikor mi önellátásról beszélünk, ez nem azt jelenti, hogy lezárjuk a határainkat, szó sincsen erről. Természetesen, ha a banánt mi nem tudjuk éppen, mondjuk, megtermelni, azt importálni kell. Ez nem teljes elzárkózást jelent, hanem azt, hogy például jóval több földgázt termelhetne ki és termelhetett volna ki Magyarország. Most azt mondja a kormány, és az elmúlt években is azt mondta, hogy ennek az az oka, hogy drága lett volna kitermelni. Óriási földgázmezőn, óriási kincseken ülünk – fejtette ki.

A teljes beszélgetés alább meghallgatható:

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben