18 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Törvényekkel szabályozná a Facebook cenzúráját Lengyelország

Törvényben tiltaná a lengyel igazságügyi minisztérium a közösségimédia-cégeknek, hogy olyan posztokat távolítsanak el, amelyek nem ütköznek más állami szabályozásokkal – írja a Guardian.

A lengyel kormány már régóta kifejezte azon véleményét, miszerint a techóriások, mint a Facebook, a Twitter és a Google önkényes cenzúrája tarthatatlan. Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormánya hisz abban, hogy egyetlen cég sem állhat a nemzetek törvényei felett, ahogyan azt sem tartják normálisnak, hogy algoritmusok és nagyvállalatok döntik el, mely vélemények helyénvalók, és melyek nem.

“A totalitárius rezsimek cenzúrája tért vissza. Folytatódik a nyílt háború a szólásszabadság ellen, ezúttal kereskedelmi köntösbe bújtatva”

– fogalmazott Morawiecki.

A Guardian által idézett igazságügyi államtitkár Trump kapcsán elmondta, az elnök fiókjának eltávolítása képmutató és politikailag motivált, ezért szeretnék elérni, hogy ugyanez ne fordulhasson elő Lengyelországban. A tervek szerint az állampolgárok internetes beadvánnyal fordulhatnának a bírósághoz, ha úgy érzik, jogtalanul törölték bejegyzésüket. A döntésnek ezután hét napon belül meg kellene születnie.

“Ha olyan bejegyzéseket távolítanak el, melyek nem ütköznek törvénybe, az törvénytelen. Országunk törvényeit a techóriásoknak is tisztelniük kell”

– szögezte le az igazságügyi miniszter, aki szerint ideje lenne egy uniós szintű szabályozásnak is.

Hazánkhoz hasonlóan Lengyelországban is elemükben vannak a techóriások cenzorai. A Konföderáció Párthoz köthető, jelenleg is képviselő Janusz Korwin-Mikke 780 ezer követővel rendelkező oldala is a “tisztogatások” áldozatává vált, holott egyetlen bejegyzése sem sértette a lengyel törvényeket.

“Minden nap újabb és újabb híreket hallunk Amerikából az egyre durvuló cenzúráról. A szólásszabadság megvédése korunk legnagyobb kihívása a konzervatívok számára”

– írta Patryk Jaki, a lengyel kormánypárt EP-képviselője.

Roger McNamee, a Facebook egyik első befektetőjeként ismert társaság alapítója is megszólalt a Capitolium ostroma után. Szerinte a közösségi oldalak azért veszélyesek, mert “lehetővé tették a szélsőséges nézetek elterjedését, ami mostanra az Egyesült Államokban is közbiztonsági és közegészségügyi veszéllyel jár”. Itt természetesen nem az Antifára, vagy a BLM-re gondolt, kizárólag Trump támogatóitól félti ő is a demokráciát.

További híreink

Tibi atya: Törölte a Facebook a Mi Hazánk oldalát!

Irányi Dániel

Amikor az életnél többet ért a szabadság! 56′-os forradalmi megemlékezést tart a MÖM

Varga Lilla

John Bolton szerint széteshet a NATO, ha újra Trump lesz az elnök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen