17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Trump kiterjesztette az érzékenyítő tanfolyamok tilalmát, mivel “senki sem felelős mások múltbéli cselekedeteiért”

Donald Trump amerikai elnök kedden este rendeletet írt alá, amellyel kiterjesztette egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmát.

A tilalom a hadseregre, a kormánnyal szerződéses viszonyban álló vállalkozásokra és személyekre, valamint a kormányzat anyagi támogatását élvező szervezetekre és személyekre is érvényes. Szeptember 4-én a Fehér Ház költségvetési hivatala már feljegyzést készített ebben a témában, és kiadta az utasítást, miszerint:

a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek többé nem használhatnak fel adófizetői dollárokat olyan Amerika-ellenes propagandát népszerűsítő tanfolyamokra, ahol vitatható faji elméletekről, a fehérek vélelmezett kiváltságairól tartanak előadásokat, vagy azt oktatják, hogy az Egyesült Államok önmagában is rasszista vagy ördögi ország.

Donald Trump ezt az utasítást bővítette ki a kedd esti rendelettel.

E tanfolyamok jórészén egyébként a sokszínűségre hivatkozva elsősorban azzal foglalkoztak, hogy a fehérbőrű amerikaiaknak bűntudatot kellene érezniük a négerek ellen valaha elkövetett bűnökért, a faji megkülönböztetésért. Szeptember elején a Breitbart News című jobboldali lap közölte elsőként az információt, miszerint ilyen jellegű oktatás folyik több kormányhivatalban, külsős szakértőknek adott megbízásokkal. A Fehér Ház akkor azonnal megosztó és kártékony tevékenységnek minősítette e kurzusokat, amelyek – álláspontja szerint – faji előítéleteteket is táplálnak.

Russell Vought, a költségvetési hivatal elnöke ekkor tiltotta be e kurzusok finanszírozását. A kedden este kiadott elnöki rendelet elutasítja ezeket a “megosztó elméleteket”, köztük például az is, amely azt próbálja tanítani, hogy az Egyesült Államok “alapvetően rasszista vagy szexista”, vagy hogy bárki egyénileg felelősséget viselne a vele azonos nemhez vagy népcsoporthoz tartozók által a múltban elkövetett cselekedetekért. A Fehér Ház közleménye hangsúlyozta: “ez a kártékony ideológia óriási megosztottságot okoz, és az emberi természetnek, történelmünknek, alapértékeinknek és nemzetünk világban játszott egyedi szerepének hamis beállításában gyökeredzik”.

Leszögezte azt is: kutatások bizonyítják, hogy a bűntudatra összpontosító tréningek csak megerősítik a torzításokat, és csökkentik a kisebbségek lehetőségeit.

Az elnöki rendelet értelmében az amerikai hadsereg kötelékében sehol, senki nem vonható felelősségre azért, ha visszautasítja e nézetek támogatását.

Az amerikaiakat arra kell tanítani, hogy büszkék legyenek a mi nagyszerű országunkra, és ha te nem vagy, akkor itt nem vár rád semmi

– írta Trump a rendelet kiadása után a Twitteren.

(MTI nyomán)

További híreink

“Három hét múlva csodát kell tennünk” – végső harcra hív Toroczkai László

Faragó Dániel

Öt hét alatt legalább hat nőt gyilkoltak meg Svédországban

Irányi Dániel

Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a kárpátaljai Beregszászon

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen