12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Bűnügy Kiemelt

Túlnépesedett cigány család tartja rettegésben Orosházát

Vasárnap délután látogattam el Orosházára, mivel több lakossági panasz érkezett hozzám azzal kapcsolatban, hogy Kétegyházáról Orosházára költözött az elmúlt évben egy népes és hírhedt cigány család – kezdi beszámolóját László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője.

A háttértámogatásra nem lehet panaszom, hiszen a MÖM Dél-békési és Csongrád megyei tagjai mellett az orosházi rendőrség tagjai is végig kísértek (egy „operatőr” csapattal) a bejárás alatt.

A kialakult körülmény miatt már egy önkormányzati testületi ülésre is bementek a Nyárfa utcai lakosok és azonnali megoldást kértek a város vezetésétől.

Ezt követően a család néhány tagját elköltöztették egy Liget utcai tömblakásba, ahol ennek hatásaként

egy etnikai gócpont alakult ki és azóta már a város több pontján is élhetetlenné vált a lakókörnyezet.

A nyárfa utca lakói szerint náluk így valamelyest javult a helyzet, de még mindig rossz érzéssel tölti el őket a folyamatos jövés-menés, az üzletelgetés és a leánykereskedelem látványa.

A rendőrség álláspontja szerint szükségszerű volt a család Kétegyházáról történő költöztetése, mert a Békés megyei településen szabályos családi háború alakult ki amikor két cigány család láncfűrésszel és egyéb eszközökkel felfegyverkezve esett egymásnak.

Azt nem lehet tudni, hogy miért pont Orosházára, a város egykor szebb napokat megélt lakókörnyezetébe kerültek. Valószínűleg az ügy hátterében a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymissziója áll, akinek a Nyárfa utcai ingatlan is a tulajdonában van. Az utca lakóközössége eddig mindhiába kérte az önkormányzatot, hozzanak olyan határozatot, amelyben a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymisszióját Orosházán nem kívánatos szervezetnek minősítik, és a Nyárfa utcai ingatlant vásárolják meg a missziótól, ezt követően a betelepített 28 fős családot telepítsék át oda, ahol megtörténhet az integrációjuk. A kitelepítés még várat magára: a misszió nem szándékozik eladni az ingatlant.

Egyes elmondások szerint ingatlanügylet húzódik meg a háttérben és nem véletlen, hogy éppen a város egyik legszebb, lakóházakkal tarkított részében vásárolt ingatlant a misszió, két másik impozáns és jó állapotban lévő ház között. Mindkét házban nyugdíjas özvegyek laknak, az egyik házban élő idős néint minden este elviszik a hozzátartozói magukhoz, mert félelemben él és éjszakára nem mer egyedül maradni a házban.

További összefonódások is körvonalazódnak az orosháziak szerint, hiszen a cigány misszió, a helyi kisebbségi vezető, és a család tagjai között rokoni szálak is felfedezhetők. A helyiek elmondása alapján több házat vásároltak meg Orosházán a romák, ahol néhány héten belül élhetetlenné tették a lakókörnyezetet.

Ilyenkor rendszeressé válnak az üvöltözések, fenyegetések, bömböltetik a zenét, ablak alá kötik a lovakat. Az utcában élők, hogy visszakapják a régi nyugalmukat és biztonságérzetüket, kénytelenek a piaci ár duplájáért megvásárolni az ingatlant.

A Nyárfa utca lakosai szerint az ő esetükben is ilyen jellegű anyagi haszonszerzés húzódhat a háttérben. Orosházán több olyan esetről is beszéltek, hogy a cigány misszió emberei kész, előre megírt adásvételi szerződésekkel érkeztek olyan házakhoz, amelyek ingatlaniroda által voltak meghirdetve -majd néhány perc eltelte után anélkül, hogy szemrevételezték volna a házat, ott helyben azonnal utalták a milliós előleget.

Orosháza nagyon sok Békés megyei településhez hasonlóan egyre gyorsabb ütemben kezd élhetetlenné válni. A város egyes részei elveszítik a nyugodt kisvárosi jellegüket, helyette pedig a mindennapi félelemérzet válik a meghatározó tényezővé. Az évtizedes politikai szemfényvesztés és hatalmi harc káros hatásai egyre erőteljesebben körvonalazódnak, amely legjobban az elvándorlás aggasztó mértékében, a biztonságérzet gyors és erőteljes romlásában mutatkozik meg.

A rendszer fogyatékosságának, a “kéz kezet mos” elvnek köszönhetően az elmúlt harminc év haszonlesői uzsorások, bűnözői csoportok és spekulánsok kezére juttatták Orosházát is, amely helyzetet a látottak és tapasztaltak alapján már képtelenek kezelni és kézben tartani. Botrányos, hogy napi 24 órás rendőri jelenlétre van szükség a nem is olyan régen még a nyugalom szigetének számított lakóövezetekben.

Orosháza lakossága most úgy érzi, hogy magára maradt ezért ne csodálkozzon majd senki azon, hogy a hatalom tehetetlenségének okozati következményeként előbb, vagy utóbb a saját kezébe fogja venni a megoldást.

Mert ne feledjük : Magyarország a magyaroké, és Orosháza is az orosháziaké!

(László Attila- MÖM)

További híreink

Korhatáremelés van, férfiaknak járó korkedvezmény továbbra sincs

Faragó Dániel

Tüzet nyitottak a görög parti őrök egy migránsokkal teli csónakra – videó

Irányi Dániel

Borsod: 98 éves nénit rabolt ki egy 21 és egy 14 éves

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen