22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Új cégbe szervezné a rákkeltő hintőporait a Johnson&Johnson, hogy csökkentse a perek során kifizetendő összeget

A többség úgy képzeli el a gyógyszergyártókat, hogy azok éjt nappallá téve azért dolgoznak, hogy az átlag ember többé ne legyen beteg. Noha ez teljesen ellentmond a kapitalizmus logikájának, szerintük a gyógyszergyárakat amúgy sem lelketlen, profitorientált emberek vezetik, hanem áldott filantrópok, akik egy olyan világról álmodnak, ahol rájuk már nincs is szükség, vagyis akár vígan csődbe is mennének az emberiség érdekében. Erre a nézetre cáfolnak rá kissé az elmúlt időszakokban napvilágot látott botrányok. Korábban például Amerikában lepleztek le egy gyógyszerlobbit, mely arra ösztönözte az orvosokat, hogy szándékosan függőséget okozó termékeket írjanak fel a pácienseiknek.

A napokban pedig a vakcinákat is gyártó Johnson&Johnson került rivaldafénybe, mivel rákkeltő anyagokat tartalmazó babahintőport gyártott és árult amerikaiak millióinak.

Most azonban, hogy ez kiderült, és perek ezrei indultak meg, a nagyvállalat egy külön cégbe szervezné ki a hintőport gyártó üzletágát. Még csődvédelmet is kérne rá, hogy ezzel csökkentsék a perek miatt kifizetendő összegeket

írta meg a Reuters.

A lap beszámolója szerint a rákkeltő babahintőpor miatt perelőkkel folytatott tárgyalások során a cég egyik ügyvéde mondta el a csődvédelem-kérési tervet. A terv szerint akikkel nem sikerül peren kívül megegyezni, azok kevesebb pénzért pereskedhetnek.

Jelenleg több tízezer ügy indult meg a rákkeltő babahintőporok miatt. Az is sokatmondó egyébként, hogy a szóban forgó terméket a Johnson&Johnson csak azután hívta vissza, miután egy szövetségi vizsgálat azbeszt-származékot talált egy online vásárolt hintőporukban. Mielőtt széleskörű vizsgálatok indultak volna a terméküket illetően, gyorsan visszahívták az összeset.

A Johnson&Johnson bevételének csupán elenyésző hányada származik a babahintőporból, mégis ez a termék vált a cég “húzónevévé” az elmúlt évszázadban.

A több tízezer pert egyébként a Reuters értesülései szerint olyan családok indították, ahol a hintőpor használatát követően rákos megbetegedés alakult ki az érintetteknél.

Noha a cég korábban végig azt állította, alaposan letesztelték a hintőporukat, mielőtt piacra dobták, és nincs benne azbeszt származék, és nem is rákkeltő. Erre azonban a fentebb említett független vizsgálat is rácáfolt.

A Johnson&Johnsonnak mellesleg nem csak a babahintőpora, de az aeroszolos napvédő krémje is rákkeltő. Ezt is vissza kellett hívniuk, miután fény derült a titokra.

A vakcinákkal már szerencsésebb helyzetben van a cég, hiszen a nemzetközi gyakorlat szerint azok hatásaiért és mellékhatásaiért a gyártót semmilyen felelősség nem terheli.

További híreink

Mi Hazánk- “Völnerék az atomerőmű beruházásba is belenyúltak volna”

Faragó Dániel

Orbán: 2021 végéig valószínűleg marad a járványügyi készültség

Irányi Dániel

Mexikói munkások a rossz munkakörülmények miatt tiltakoztak Budapesten

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen