13.3 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

Új eljárás oldhatja meg az egyre égetőbb műanyagproblémát

A pirolízis (hőbontás) lehet a megoldás a vegyes műanyaghulladék kezelésére, mert kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést – közölte a Roland Berger tanácsadó cég a vegyi alapú újrahasznosítást vizsgáló tanulmánya alapján.

A műanyaghulladék kezelése világméretű probléma, hiszen a földünket szennyező óriásvállalatok gyakorlatilag zsebre vágták a nyugati politikai elitet, minek köszönhetően ők a törvények fölött állnak, ezáltal büntetlenül szennyezhetik bolygónkat. Ennek eredményeként mára odáig jutottunk, hogy

az Antarktisz kivételével nincs olyan kontinens, ahol ne szennyeznénk a vadon élő állatok élőhelyét le nem bombló szeméthalmainkkal.

A probléma, amely az élővilágot és környezetünket régóta érinti, nagyságát mutatja, hogy miközben az elmúlt öt évben az Európai Unió lakossága mintegy 33 millió tonna műanyaghulladékot termelt, ennek kevesebb, mint 40 százalékát hasznosítják újra, a maradék hulladéklerakókban vagy égetőkben végzi. Magyarországon – az Eurostat 2019-es adatai szerint – a műanyaghulladék 33 százalékát hasznosították újra.

Az átlag lakosság tekintetében pedig a legnagyobb szennyezők továbbra is Afrika és India.

Magyarországon több milliárd eurós piac

A pirolízis régóta ismert kémiai technológia, amely bármilyen szerves hulladékanyagot hevítéssel többféle termékre bont.

A műanyaghulladékok kezelésében a technológia felhasználása még viszonylag új, de a vegyes műanyagok bontásánál olyan termékek előállítására is alkalmas, mint a benzin, a különböző párlatok vagy a viasz.

Mivel ezek a termékek például a finomítóknak értékesíthetők, ezért a tanácsadó cég az MTI szerint úgy látja, hogy a pirolízis kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést.

A tervek szerint öt éven belül megjelenhetnek a nagyobb teljesítményű, több mint 200 kilotonna műanyaghulladék feldolgozására alkalmas létesítmények is.

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnerének becslései szerint

a pirolízis műanyagiparban használt elterjedése potenciálisan több milliárd eurós piacot jelenthet.

Ezen módszer alkalmazása megszünteti a mezők, folyók és óceánok közvetlen szennyezésének kockázatát is, illetve azt is, hogy a vegyes műanyaghulladék mikroműanyagként kerüljön az emberek és az állatok szervezetébe.

 

További híreink

Polgármesteri megbízottra van, tömegközlekedésre nincs pénz Miskolcon?

Faragó Dániel

Így készül a fotó a derékig érő vízben fuldokló menekültről

Szabó Norbert

A Mi Hazánk egyre népszerűbb Erdélyben is, nem hagyjuk, hogy elcsalják a választást!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben