3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

Új nukleáris tengeralattjáró építését kezdték meg Kínában

Az elmúlt években jelentős bővítési munkálatokat végeztek a Liaoning tartományban fekvő Huludaoban működő bohai hajógyárban. Az üzem területén több, nagy méretű üzemcsarnok is épült, amelyek alkalmasak lehetnek a kínai flotta új típusú, nukleáris tengeralattjáróinak gyártására.

Jó ideig nem látszott túl sok mozgás az újonnan elkészült épületek közelében, de a november elején készült műholdfelvételeken egy nagy, hengeres tárgy tűnt fel az egyik csarnok bejárata előtt. A tárgy mintegy 10 méter átmérőjű és nagyjából 20-30 méter hosszú lehet, így méretei alapján egy épülőfélben lévő tengeralattjáró törzsszekciójának tűnik.

Hogy melyik típusról lehet szó, az egyelőre kérdéses, mivel azonban Kínában jelenleg több korszerű típus fejlesztése is folyamatban van, így nagy valószínűséggel ezek közé tartozhat.

Szóba jöhet a 093B, vagy Sang-II támadó tengeralattjáró, a jelenleg rendszerben álló 093A Sang osztály jelentősen továbbfejlesztett változata, amely a tervek szerint képes lesz az YJ-18 típusú hajóellenes cirkálórakéták hordozására. Ugyancsak elképzelhető a fejlettebb, Type 095 Tang osztályú támadó egység, illetve az ezen alapuló, Type 096 rakétahordozó, amely legalább nyolc, korszerű JL-3 ballisztikus rakétát hordozhat majd.

A Type 095 és 096 a rendelkezésre álló információk alapján áramvonalasabb törzs és torony kialakítással, X elrendezésű kormánysíkokkal és atomreaktorral kombinált, pump jet meghajtással rendelkezik majd. A tervezők törekednek arra, hogy az új típusok a nagyobb sebesség és jobb manőverező képesség elérése mellett, kevésbé zajosak és így nehezebben észlelhetők legyenek.

(Forrás és kép: haborumuveszete.hu)

További híreink

Családtagjaik megkínzásával fenyegették a kormány ellen tiltakozó iráni focistákat

Irányi Dániel

Rendszerellenes demonstrációvá alakult a lezárások miatt kirobbant tüntetéssorozat Kínában

Irányi Dániel

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben