3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírek

Új párt alakul: Igen Szolidaritás

Pártot alapított Szanyi Tibor, az IGEN és a Szolidaritás

A volt MSZP-s politikus mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből új baloldali formáció született, amelyet várhatóan március végén jegyez majd be a bíróság – értesült a Mandiner.
Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven politikai pártot alapított Szanyi Tibor mozgalma, az Igen és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Lapunk ma délelőtt kapott meghívót egy pénteki sajtótájékoztatóra, amelyet a két mozgalom képviselői hirdettek meg. Megbízható forrásból úgy tudjuk, ekkor fogják bejelenteni közös pártjuk alapítását.

Információink szerint a politikai formációt még decemberben alapították a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, amely várhatóan március végén fogja pártként bejegyezni az Igen Szolidaritást.

A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz,
aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója volt.

Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. Érdekes adalék, hogy Székely 2018-ban a DK-val kötött megállapodásnak köszönhetően a párt listájának hetedik helyéről szerzett parlamenti mandátumot, most pedig a Gyurcsánnyal finoman szólva nem túl szívélyes viszonyt ápoló Szanyival alapít közös pártot.

Az említetteken kívül a párt alapítói között szerepel még Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke ezt követően pedig a szélsőbaloldali A BAL –Balpárt alelnöke. Az alapítók személyét tekintve talán nem meglepetés, hogy az új párt radikális baloldali formáció lesz.

Úgy értesültünk, hogy az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartja majd,
ekkor fogadhatják el az alapszabályt is. A párt arra készül, hogy megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson. A Szanyi-féle mozgalom és a Szolidaritás közös pártalapítása egyébként nem meglepetés, hiszen a két szervezet még januárban együttműködési megállapodást kötött.

Szanyi Tibor, aki január elején lépett ki az MSZP-ből vagy – ahogy ő fogalmazott – szüntette meg húsz éve fennálló párttagságát: az előző ciklusban európai parlamenti-képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult (Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István mögött), és nem szerzett újabb öt évre mandátumot.

A politikus ezt követően a nyilvánosság előtt többször is keményen bírálta pártja vezetését, majd bejelentette, hogy Balblokk néven új baloldali politikai mozgalmat alapít. A szervezet létrehozását végül szeptemberben jelentették be, de ekkor már az Igen mozgalom nevet viselte. Szanyi ekkor a nyilvánosság előtt még cáfolta, hogy új pártot készül alapítani, és azt hangoztatta, hogy a mozgalom jövőjét az MSZP keretein belül képzeli el.

Szanyi korábbi nyilatkozataival ellentétben a kilépése után vele készített interjúnkban már arról beszélt, hogy szeretné betölteni a baloldalon keletkezett űrt, és amennyiben van rá igény, nem zárkózik el az elől, hogy az Igen mozgalom egyéb balos szervezetekkel együttműködve pártot alapítson.

Forrás: Mandiner

További híreink

Matrózokat keres szocialista tutajára a pityókás kapitány (videóval)

Faragó Dániel

A koronavírus elhozta Kína népszerűségét

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben