4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Újabb időközi választásokon mérettetnek meg a Mi Hazánk jelöltjei

Derecskén és Kisasszondon polgármestert és önkormányzati képviselőket, Zagyvarékason, Örménykúton és Nemesnépen polgármestert, Szarvaskenden, Miskolcon és Budapest IV. kerületében önkormányzati képviselőket választanak. A balliberális ellenzéki pártok csak Budapesten és Miskolcon tudtak megegyezni egymással. A Momentum önállóan indul Derecskén, ezen kívül nem is találni szivárvány-koalíciós pártokat a jelölő szervezetek között. A Mi Hazánk jelöltjei Budapesten és Derecskén is jelen vannak.

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén a képviselő-testület kimondta a feloszlását, ezért polgármestert és nyolc képviselőt kell választania a 6781 választásra jogosult helybélinek. A polgármesteri tisztségért öten indulnak: hárman függetlenként, egy jelölt a Magyarországi Munkáspárt, egy pedig a Momentum Mozgalom jelöltjeként. A nyolc képviselői helyre 25 jelölt pályázik, köztük Kerecsenyi Tibor a Mi Hazánk színeiben. Önálló jelöltet állított még a Momentum és a Munkáspárt, rajtuk kívül függetlenek indulók szerepelnek a szavazólapokon.

Budapesten a IV. kerületben a 12. egyéni választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt kell voksolást tartani. A választáson négy jelölt indul, a névjegyzékben 5308-an szerepelnek. Itt Márkus Krisztián Zsolt indul a Mi Hazánk jelöltjeként. A Munkáspárt-ISZOMM összefogás, valamint a balliberális szivárvány-koalíció még meg tudott egyezni: 1-1 jelöltet indítanak a Mi Hazánk és a Fidesz-KDNP indulója mellett.

A Somogy megyei Kisasszondon szintén a képviselő-testület feloszlása miatt kell időközi választást tartani. A polgármesteri posztra három, a négy képviselői helyre tízen pályáznak, mindannyian függetlenként. A Kaposvárhoz közeli község névjegyzékében 141 választópolgár szerepel.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason a korábbi településvezető lemondása miatt kell új polgármestert választani. A választáson egyetlen jelölt indul, függetlenként. A választói névjegyzékben 2867-en szerepelnek.

A Békés megyei Örménykúton a korábbi polgármester halála miatt lesz időközi választás. A voksoláson négy független jelölt indul, a Szarvashoz közeli község névjegyzékében 277 választó szerepel.

A Zala megyei Nemesnépen azért kell időközi választást tartani, mert a júniusi időközi választáson szavazategyenlőség alakult ki a polgármester-jelöltek között. A választáson ugyanaz a két független jelölt indul, aki júniusban. A választói névjegyzékben 118-an szerepelnek.

A Vas megyei Szarvaskenden önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselő-testület három tagja lemondott. A három képviselői helyre hárman jelöltették magukat, valamennyien függetlenek. A választói névjegyzékben 195-en szerepelnek.

Miskolc 3. egyéni választókerületében szintén önkormányzati képviselőt választanak, mert a korábbi képviselő lemondott mandátumáról. Az időközi választáson három jelölt indul, a választásra jogosultak száma 6159.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemere és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencs roma nemzetiségi választópolgárai települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna vasárnap, de a választások a szükséges számú jelöltek hiányában elmaradnak, jelentette az MTI.

Kiemelt kép: Vadnai Szabolcs/24.hu

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben