2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Belföld

Újabb jobbikos kudarc – Szétesett az ellenzéki összefogás Tapolcán

Mivel a város egykori jobbikos vezetésével nem tudtak tovább feltételek nélkül együttműködni, négy önkormányzati képviselő nyíltan felvállalva döntését nemrég közleményben tájékoztatta a lakosságot, hogy kilépnek az ellenzéki összefogásból (Egységben Tapolczáért Egyesület). Dr. Décsey Sándor, Horváth Gábor, Takács Gábor és Tóth Bálint ugyanakkor leszögezték: képviselői esküjükhöz hűen a jövőben is a közösség, a település egésze és körzeteik érdekeit szem előtt tartva fognak legjobb tudásuk szerint dolgozni. De vajon mi vezetett oda, hogy ezt a döntést meghozzák?

Tapolcán a jobbikos városvezetés nyert az előző ciklusban, csekély többséggel, így a polgármester szinte ellenzékben vitt végig egy választási ciklust. Aztán elérkezett a 2019-es választás, amikor a 8 körzet 8 képviselője, az Egységben Tapolczáért Egyesület színeiben jutott be a testületbe (a „cz” ez esetben nem valamilyen ősi, nemesi rangra utal, sokkal inkább egy korábbi, barátságtalan gesztusra az előző testület fideszes tagjai részéről, akik nem járultak hozzá a „tapolcai” jelző használatához.)

Kezdetben úgy tűnt, minden rendben van, telt az idő, aztán néhány hónap múlva valami látványosan megváltozott. Egyre gyakoribbá váltak a megmagyarázhatatlan jelenségek, értelmezhetetlen döntések, arrogáns viselkedés és fennhéjázás a polgármester, Dobó Zoltán részéről. „Megváltozott a viselkedése, ami előtt eleinte csak értetlenül álltunk” – idézi fel a történteket az egyik önkormányzati képviselő, hozzátéve:

azon kapták magukat, hogy gyakorlatilag egy autoriter jellegű vezetés irányítja a város ügyeit, amit ráadásul nem is nagyon igyekezett titkolni a polgármester.

Forrásunk megjegyezte: még az is többször elhangzott a polgármester szájából, viccnek szánva, hogy

ő lett a „lokális Orbán Viktor”,

utalva ezzel a magyar miniszterelnök iránt táplált negatív véleményére is – ami egyébként etikailag szintén kérdéses, mert az elmúlt időszakban érezhetően igyekszik a térség tavasszal megválasztott országgyűlési képviselőjéhez, a fideszes dr. Navracsics Tiborhoz „dörgölőzni”.

Lehülyézett alpolgármester és élhetetlen belvárosi betondzsungel

A miniszterelnökre tett vicceskedő párhuzam egyébként nem is annyira vicces, sokkal inkább a valósághoz közelít – már ami az autoriter-jellegű irányítást illeti: Dobó ugyanis egy egyeduralmi városvezetési stílust hozott el a tapolcaiak életébe, és ez a várossal kapcsolatos döntésekre is elkerülhetetlenül rányomta bélyegét. Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban? Például azt, hogy az egyeztetésekre gyakorlatilag sem az egyesület tagjait, sem a listáról bejutott fideszes képviselőket nem hívta meg, ami még inkább erősítette a képviselőkben azt a véleményt, hogy itt valami nincs rendben és a dolgok rossz irányt vettek. Az autoriter döntéshozatali folyamat a koronavírus járvány idején a törvény által a polgármesterek számára biztosított önálló döntéshozatali lehetőségek következtében még inkább felerősödött, és a képviselők szerint egyértelművé vált, hogy a városvezető visszaélt a rá ruházott hatalommal. Olyan döntéseket hozott meg egyedül, amelyek mind szakmailag, mind etikai szempontból megkérdőjelezhetők, egyértelműen megalapozatlan és rossz döntések. Példa erre az eset, amikor a belvárosi felújítási projekt kapcsán a polgármester egészen egyszerűen „lehülyézte” a korábbi alpolgármestert, azért, mert ahogy fogalmazott: „ezt a sz…rt idetette” – azután mindezen kijelentésének ellenére érthetetlen módon mégis elindította a beruházást, melynek következtében  lett a belváros élhetetlen beton- és térkődzsungel. Nem pedig a lakók életterét szebbé és harmonikusabbá tévő beruházás.

Érdemi kommunikáció helyett botrányok, viták, nézetkülönbségek

A képviselők azt mondják, ma már kész tények elé vannak állítva, bizonyos ügyek túl hosszú ideig nem kerülnek a testület elé, a problémák felhalmozódtak, és sok apró, még javítható státuszú dolog emiatt nagyra nőtt. A hír, hogy valami nagyon nincs rendben a tapolcai városvezetéssel, az országos médiába is eljutott, a PestiSrácok arról írt cikket nemrég, hogy: „…..Azzal, hogy négyen most kiszálltak az összefogásból, a polgármester és hívei kisebbségbe kerültek…..Több botrányról is lehetett hallani a városban: tao-s pénzek, beruházások, illetve a Tapolcai Kommunikációs, Kulturális és Média Kft. és egy EFOP-os pályázat miatt is voltak viták, nézetkülönbségek. Ez utóbbi kapcsán komoly szabálytalanságok lehetősége merült fel, amit valakik az illetékes minisztériumnak is bejelentettek. Az első komoly töréspont egy februári testületi ülésen alakult ki, ahol Dobó Zoltán szabadságtervét nem fogadta el a testület. A polgármester az előző évekből 72 nap szabadságot hozott át idénre. Ez a fajta felhalmozás több képviselő szerint jogilag és erkölcsileg is aggályos. A vonatkozó jogszabály szerint ha valaki nem lesz tovább polgármester, akkor ezeket a napokat ki kell fizetni a részére. Egy Tapolca méretű város polgármesterének havi illetménye jelenleg 975.000 forint, tehát a végén súlyos milliókról beszélhetünk.  Akkor már több embere nyíltan szembefordult a polgármesterrel.”

A történteket többen is úgy látják, hogy a polgármester viselkedésében, tetteiben, szavaiban egyértelműen látszik az ellenzéki összefogásból való  kihátrálás és ezzel egyidejűleg a kormányoldalhoz való dörgölőzés – nem csak a helyi fideszes országgyűlési képviselővel való túlzott szimpátiában valósul meg (dr. Navracsics Tibor egyébként is kedvelt és népszerű politikus a térségben, és nem csak a fideszes szavazók körében), hanem egyéb, konkrét tettekben is tapasztalható.

A történtek miatt az Egységben Tapolczáért Egyesületből kilépett négy képviselő önálló Facebook-oldalt hozott létre Tapolcai Lokálpatrióták néven, ahol egyebek mellett az alábbi bejelentésük teljes terjedelmében is olvasható:

 „Tisztelt tapolcai és diszeli választópolgárok!

……..

Alulírott egyéni választókerületi önkormányzati képviselők tájékoztatjuk Önöket, hogy a továbbiakban nem az Egységben Tapolczáért Egyesület tagjaiként veszünk részt a Képviselő-testület működésében.

Döntésünk egy hosszú folyamat eredménye. Az elmúlt év közös munkája során bebizonyosodott, hogy a továbbiakban nem lehetséges a feltételek nélküli együttműködés köztünk és a város felső vezetésének megváltozott irányvonala között. A kialakult értékrendbeli különbségeket, szakmai és szemléletbeli ellentéteket nem sikerült rendezni, ezért láttuk szükségét ezt a döntést hozni.

A képviselői eskünkhöz hűen a jövőben is a közösség, a település egésze és körzeteink érdekeit szem előtt tartva fogunk legjobb tudásunk szerint dolgozni, így ezek után is támogatni fogunk minden olyan javaslatot, előterjesztést, ami a fejlődést, az előrelépést szolgálja.

Kérjük, hogy észrevételeikkel, javaslataikkal, ötleteikkel és problémáikkal változatlanul keressenek minket bizalommal.

Tisztelettel:

Horváth Gábor

  1. számú egyéni választókerület

Takács Gábor

  1. számú egyéni választókerület

Dr. Décsey Sándor

  1. számú egyéni választókerület

Tóth Bálint

  1. számú egyéni választókerület

Kiemelt kép: Tapolcai Lokálpatrióták Facebook-oldal

További híreink

EU-csúcs: Nagyon messze vagyunk a megállapodástól

Dunai Tibor

Lehull a lepel a Fideszről: drogos szexpartik és pedofil-botrányok (a Mi Hazánk közleményével frissítve)

Irányi Dániel

Megszűnt a közbiztonság- Kőbánya után “eljászapátisodott” az Örs vezér tere is

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben