2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemeltSport

Újpest – Fradi: a két csapat kezdőjében összesen három magyar

A legnagyobb hagyományra visszatekintő párharcot rendezik meg vasárnap a labdarúgó NB1-ben. Az Újpest a Ferencvárost fogadja saját otthonában, a Szusza Ferenc stadionban. 

Fontos kihangsúlyozni, hiszen a létesítmény a legendás újpesti ikonról kapta a nevét akkor, amikor még nem lehetett sejteni, hogy néhány évtized múlva keresve is alig lesz magyar játékos a két legnépszerűbb fővárosi csapatban.

A 2022-es derbire a két csapatban összesen három magyar játékost állítottak a kezdőbe, erre még nemzetközi összehasonlításban, a legnagyobb klubok esetében is csak nagyon ritkán találni példát.

A Manchester United és az Arsenal hétvégi egymás elleni mérkőzésén 6 angol, az Everton – Liverpool városi derbin 9, de még a Chelsea – West Ham és a Tottenham – Fulham londoni rangadókon is 6, illetve 5 hazai játékos kapott lehetőséget kezdőként.

Az olasz csapatokat szintén sok kritika éri a fiatal és kevésbé fiatal olasz játékosok kiszorulása miatt, de ott a “kevés hazai” teljesen mást jelent, mint itthon. A szombaton megrendezett AC Milan – Inter és Lazio – Napoli szuperrangadón 5 és 8 olasz kapott lehetőséget, de akkor is hasonló arányokat kapunk ha a német, vagy épp a spanyol elitcsapatokat vizsgáljuk.

A három magyar mellett 19 külföldi, köztük 9 afrikai sportoló kapott bizalmat a vezetőedzőktől, akik persze szintén külföldiek. Szerbiát 4, Elefántcsontpartot és Malit 2-2 focista képviseli a legnagyobb magyar rangadón.

A tragikus arányokra nemrég egy interjúban Gellei Imre, volt szövetségi kapitány is felhívta a figyelmet.

,,Azt szoktam mondani Haraszti Zsolt barátomnak, hogy a nemzetközi bajnokságot a Ferencváros nyeri, a magyart pedig a Paks”

– utalt az exkapitány arra, hogy a Fradiban alig van magyar focista, míg a Paksnál deklaráltan csak hazai játékost szerződtetnek hosszú évek óta.

“Egyértelművé vált, hogy a szövetségi szabályozás a megoldás, legalább a hazai bajnokság tekintetében. A Mi Hazánk Virradat Programjában szerepel a hazai származású sportolók nagyobb arányú szerepeltetése, ez nemzeti érdek amit jogosan várnak el a szurkolók pláne akkor, ha az adott klub elnöke Kubatov papíron egy nemzeti kormány sorait erősíti” – mondta korábban lapunknak Nagy Attila, a Mi Hazánk Sportkabinetjének vezetője.

“Mi az 50-70%-os kvótát fogalmaztuk meg a csapatsportoknál. A számokban megengedőek vagyunk, az iránynak viszont ennek kell lennie” – tette hozzá.

“Keserűen tapasztaljuk, hogy ebben

még a románok is előttünk járnak, akik éppen a közelmúltban vezettek be egy 40%-os minimum arányt a román focisták javára”

– világított rá Nagy Attila.

(nyitókép:NSO)

További híreink

„Ki a magyarokkal az országból!” – félbeszakadt a Sepsi OSK meccse Ploieşti-en

Szabó Norbert

Mi Hazánk – a Fidesz és a baloldal váltógazdasága tette tönkre a magyar nemzetgazdaságot (videó)

Faragó Dániel

Baján is elmúltak a mézes hetek- összeveszett a balliberális városvezetés

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben