18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek Sport

Újpest önkormányzata egyhangúlag szólítja fel az Újpest FC-t az eredeti címer visszaállítására

Az Újpesti Önkormányzat felszólította az Újpest FC-t, hogy a Kúria szerdai ítéletét haladéktalanul, már a most vasárnapi Ferencváros elleni mérkőzésen hajtsák végre- állítsák vissza a klub történelmi címerét; nem jövő hónapban, nem 30 nap múlva, hanem most. 

A javaslat előterjesztője Szabó Balázs önkormányzati képviselő volt, azt a testület egyhangúlag szavazta meg.

2022. január 26-án a Kúria – négy és fél évnyi pereskedés után – úgy döntött, hogy az Újpest FC-nek vissza kell állítania a futballklub történelmi címerét. Hosszú és fordulatos jogi ügyre tett pontot a Kúria azzal, hogy a másodfokú jogerős ítéletet hatályban tartotta. Ennek megfelelően a Kúria megállapította, hogy az alperes (Újpest FC) megsértette a felperes (UTE) jóhírnevét azzal, hogy a felperes hozzájárulása nélkül, az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgó csapat címerét megváltoztatta, és a megváltoztatott címert 2017. július 3-tól használja – emlékeztet Szabó indítványában az alaphelyzetre.

A Kúria kötelezte az alperes Újpest FC-t, hogy a megállapított jogsértő magatartást 30 napon belül hagyja abba, és az alperest eltiltja a további jogsértéstől.

Az első hírek szerint az Újpest FC azonban nem fog iparkodni a címer helyreállításával. A tárgyalást követően Visontai Csongor, az Újpest FC jogi képviselője nem tudta megerősíteni azt, hogy az Újpest FC végre is hajtja majd az ítéletet, pláne nem azt, hogy már a hétvégén kezdődő tavaszi szezonban a történelmi címert használva lép pályára a csapat – állapítja meg az előterjesztés.

A futballklub tehát nem hamarkodja el az ítélet végrehajtását, holott fel kellett legyen készülve arra a lehetőségre, hogy számára kedvezőtlen ítélet születik majd. A hivatalos ítélet várása érdemben nem változtat már a köztudott ítéleten, ezért minden elvesztegetett nap már csupán rosszhiszemű magatartásként értékelhető a belga tulajdonos részéről. Jelenleg még számos egyéb időhúzó eszköz áll az Újpest FC rendelkezésére, hogy az ítélet végrehajtását szabotálja. Ez azt is jelenti, hogy akár még hónapokig játszhat a futballcsapat a történelmi címert nélkülözve, extrém esetben akár az egész szezon így telhet el. Éppen ezért, és az Újpest szurkolói felől érkező jogos igényt ill. nyomást érzékelve szükségesnek tartom, hogy Újpest Önkormányzata is állást foglaljon a címerügyben – ahogy azt polgármester úr vagy Varju László képviselő úr már a tegnapi nap folyamán – nagyon helyesen – a nyilvánosság előtt megtette. Ezért az alábbi határozati javaslat elfogadására teszek tisztelettel javaslatot.

Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata üdvözli a Kúria 2021.01.26-án hozott ítéletét az Újpesti Torna Egylet és az Újpest Football Club között 2017 óta húzódó, ún. „címerügy” jogvitájában. Újpest Önkormányzata úgy véli, hogy az újpesti futballcsapat címere körüli kérdés közérdeklődésre számot tartó helyi közügy. Ezért az önkormányzat felszólítja az Újpest Football Clubot, hogy az egyesület történelmi címerét haladéktalanul, már a hétvégén induló bajnokság rajtjára állítsa vissza. Újpest Önkormányzata továbbá tisztelettel felkéri a magyar sajtó munkatársait, a sportújságíró társadalmat és a televíziós társaságokat, hogy a jövőben – a Kúria ítéletének megfelelő, jogkövető magatartást tanúsítva – a klub történelmi címerével jelezzék az Újpest FC-t tudósításaikban és a nyilvánosság előtt

-zárul az önkormányzat által elfogadott javaslat.

További híreink

Tovább csökken a hőmérséklet a hétvégén

Varga Lilla

Kórházi karanténból vlogol egy magyar diák

Szabó Norbert

Toroczkai László: a Magyar Orvosi Kamara megfenyegette az orvosokat

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen