19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Újszülötteket és várandós nőket is gyilkoltak, persze robbantottak is

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn a kelet-afganisztáni Gazni városában, a merényletben, amelynek az elkövetését a kormányellenes tálibok vállalták, legalább 7-en meghaltak. Az ország északi részén fegyveresek Kabulhoz hű milicistákra támadtak, többet megöltek közülük, hivatalos források szintén a tálibokat nevezik meg támadókként.

Gazniban a merénylő az afgán hírszerzés épületénél robbantotta fel magát, a helyi kórház igazgatója szerint heten haltak meg, és több mint huszonöt sebesült van, többségük katona.

Helyszíni beszámolók szerint a robbantás után tűzharc alakult ki a fegyveres tálibok és a biztonsági erők között. A környéket lezárták. Az északi Tahár tartományban tálibok támadtak a kormánnyal szövetséges helyi milicistákra. Heten meghaltak közülük, ketten pedig megsebesültek – közölte a rendőrség.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetben közölte, ők követték el a gazni merényletet. A múlt héten Afganisztán több pontján ismét fellángolt az erőszak. Kedden fegyveresek Kabulban megtámadtak egy szülészeti klinikát, és megöltek több embert, köztük két újszülöttet és várandós nőket. A támadás után nem sokkal Asraf Gáni afgán elnök bejelentette, hogy a hadsereg újrakezdi a tálibok elleni hadműveleteit.

Ugyancsak kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, egy temetési menetben. A merénylet elkövetéséért később az Iszlám Állam terroristaszervezet jelentkezett. Az Egyesült Államok és a tálibok képviselői február végén Dohában békemegállapodást írtak alá, amely egyebek közt rendelkezett Kabul és a radikálisok közti tárgyalások megindításáról és a fogolycseréről is. Szakértők szerint a mostani támadássorozat kisiklathatja e megbeszéléseket.

Forrás: MTI, Fotó: Rahmat Gul/AP

További híreink

A FIFA-elnök szerint teljesen megváltozik majd a futball

Dunai Tibor

Felborult egy mentőautó Zuglóban

Dunai Tibor

Nem akarnak vakcinaútlevelelet a brit radikálisok

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben