18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Uniós biztos: el kell érni, hogy az “LGBTI közösséghez” tartozók családot alapíthassanak mindenhol az EU-ban

El kell érni, hogy az LGBTI csoportokhoz tartozók családot alapíthassanak mindenütt az Európai Unióban anélkül, hogy bármilyen megkülönböztetés érné őket – foglalt állást Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén – írja az MTI.

A máltai biztos az uniónak az LGBTI-hez tartozók szabadságát biztosító övezetté nyilvánítását szorgalmazó indítványról tartott vitában szólalt fel. Elmondta, hogy az indítványt az Európai Bizottság is támogatja, mivel a testületnek az a meggyőződése hogy mihamarább ki kell építeni egy egyenlőségen, megkülönböztetésmentességen alapuló EU-t. Hangsúlyozta: az uniónak olyan helynek kell lennie, ahol mindenki az lehet, ami szeretne lenni, és azt szeretheti, akit akar, anélkül, hogy hátrányos következményektől kéne tartania.

“Nem szabad hagyni, hogy az LMBTI közösséghez tartozók továbbra is tartsanak a társadalom negatív hozzáállásától, a közigazgatási diszkriminációtól. Nem szabad hagyni továbbá, hogy ezen okok miatt hazájuk elhagyására kényszerüljenek”

– jelentette ki.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban még mindig nagyon sokan élnek ebből a szempontból jogfosztottságban. Mint mondta, néhány tagállamban az LGBTI-csoportokhoz tartozók állandó nyomásnak vannak kitéve azáltal, hogy a politikusok és a vallási vezetők “ujjal mutogatnak rájuk, és azt terjesztik, hogy veszélyesek a gyerekekre nézve”.

Rámutatott, hogy a bizottság által múlt novemberben bemutatott LGBTI-stratégia egyenlő esélyeket és biztonságot kíván teremteni ezen kisebbséghez tartozók számára az uniós tagállamokban. A testület megkezdte a stratégia végrehajtását, és figyelemmel kíséri, hogy a tagállamok alkalmazkodnak-e az uniós előírásokhoz.

Sophie In ‘t Veld, az EP Renew frakciójának holland képviselője a vitában felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelországban az “LGBTI-mentes övezetek” bevezetése baljós üzenetet hordoz, de Európa azon üzenete, hogy mindenkinek joga van a szabadsághoz, erősebb ennél.

“Felszólítom az EU polgárait, hogy ezt az üzenetet visszhangozzák”- jelentette ki a képviselő.

Katarina Barley német szociáldemokrata képviselő azt emelte ki, hogy

“ha valakinek a jogait veszélyeztetik Európában, akkor az egyben fenyegetést jelent a demokráciára, a szólásszabadság és média szabadságra és az ellenzékiek szabadságára vonatkozóan is.”

“Nem meglepő, hogy Magyarországon és Lengyelországban ezek az aggályok felmerülnek. Ha a demokráciáért állunk ki, akkor támogatnunk kell a kisebbségeket is” – hangsúlyozta a képviselő.
Az EP csütörtökön szavaz az indítványról.

További híreink

100 ezer szavazatot is elhozhat még a Mi Hazánk a Jobbiktól?

Kemény János

Srí Lankán 26000 embert tartóztattak le a kijárási tilalom megsértése miatt

Kiss Albert

Juliska néni Erdélyből, 102 éves: “én mindig vártam, hogy igazságot csinálnak, de még idáig nem csináltak”

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen