21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Ünnepi állománygyűléssel köszöntötték a magyar honvédelem napját

A közelgő magyar honvédelem napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) május 18-án, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium, Balaton utcai épületében. Az eseményen beszédet mondott dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Mihócza Zoltán altábornagy, az MHP törzsfőnöke.

Az egészségügyi előírások miatt idén rendhagyó módon, kis létszámban megtartott ünnepségen elmondott beszédében dr. Böröndi Gábor altábornagy kiemelte: 1849. május 21-én a magyar honvédek döntő rohamot indítottak Budavár visszavételére – tette közzé a Honvédelem.hu. A nemzet fővárosának visszafoglalásával a honvédek bizonyították rátermettségüket, hősiességüket és elhivatottságukat, aminek köszönhetően Buda várán ma is magyar zászló lobog, jelképezve Magyarország szuverenitását és függetlenségét.

„Nekünk, katonáknak az az életünk, az a hivatásunk, hogy megvédjük hazánkat. Ezt akkor lehet megtenni, ha megfelelő felszereléssel, fegyverzettel, gondolkodásmóddal, kiképzettséggel rendelkezünk” – hangsúlyozta az altábornagy, hozzátéve:

a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program „nem szól másról, mint a Magyar Honvédség teljes megújításáról. Új egyenruha van rajtunk, új fegyvereink vannak. A szárazföldi haderőnemhez megérkeztek a Leopard 2 harckocsik, gyártószalagon vannak az új tüzérségi eszközök és a Gripennek mellett megjelentek az új helikopterek.”

Az altábornagy a fejlesztésekkel kapcsolatban rámutatott: a haditechnikai eszközök akkor érnek valamit, ha azokat jól kiképzett és elkötelezett katonák kezelik. Mint mondta: a Magyar Honvédség ezen a téren is jól áll és – folytatva a megkezdett utat – a térség meghatározó haderejévé válhat, amely kiképzett, magas színvonalon felkészített, megbecsült személyi katonákból áll, akik egységben és csapatban gondolkodva végzik szolgálatukat.

Az ünnepi beszéd után elismerések átadására került sor, a kitüntetetteknek dr. Böröndi Gábor altábornagy gratulált.

Az elismerések átadása után Mihócza Zoltán altábornagy köszöntőjében úgy fogalmazott:

„a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal olyan mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség, amikor minőségi változást tudunk végrehajtani. Erre büszkének kell lennünk, viszont éreznünk kell minden felelősségét.”

Az MHP törzsfőnöke kiemelte: a katonáknak meg kell tanulniuk mesteri módon kezelni és használni az új eszközöket, ehhez az elhivatottságuk és a szaktudásuk már megvan.

A magyar honvédelem napjával kapcsolatban aláhúzta: büszkének kell lennünk arra, hogy honvédek vagyunk, hiszen a magyar katonák a múltban és a jelenben is megmutatták rátermettségüket, felkészültségüket és tetteikkel bizonyították hazaszeretetüket. Pont úgy, ahogy teszik ezt a mai napig a járvány elleni küzdelemben és a határvédelemben egyaránt – zárul a összefoglaló.

(Fotók: honvedelem.hu/Szabó Lajos zászlós)

További híreink

Arra kérik az angol szurkolókat, ünnepeljék a térdelő játékosokat

Irányi Dániel

Fradi-címert gyaláznak a liberálisok

Gabay Dorka

“Rossz hír ez a Fidesznek, hisz ismét ebben a minőségben lesznek kénytelenek végighallgatni a felszólalásaimat”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen