5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Utcákat és tereket neveztek át feministák Franciaországban

Az egyik legismertebb gazdaságpolitikus helyett mostantól egy afroamerikai aktivista nevét viseli egy gimnázium, a fővárosban pedig utcákat és tereket neveztek át feministák – írja a V4NA Hírügynökség.

Franciaországban a Moselle megyében lévő Thionville település gimnáziuma korábbi nevét az egyik legnagyobb gazdaságpolitikusról, Jean-Baptiste Colbert-ről kapta, ám ő a liberálisoknak “túl fehér” volt, ezért mostantól az iskola egy afroamerikai polgárjogi aktivista, Rosa Parks nevét viseli majd. Parks attól vált “polgárjogi harcossá”, hogy 1955-ben a buszvezető utasítása ellenére sem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak.

A döntést a Grand Est régió vezetősége egy kurta sajtóközleményben jelentette be. Gyorsan hozzátették, a névváltoztatás “mentes mindenféle politikai indíttatástól”. Ezt azzal magyarázták, hogy nem az amerikai események hatására döntöttek így, hiszen “már kora tavasszal felmerült a névváltoztatás”, amit a tanárok és diákok is kitűnő lelkesedéssel fogadtak.

A magyarázat kissé sántít, mivel a “rasszizmus”, a gyarmatosítás és rabszolgatartás történelmi alakjai jelenleg Franciaországban is ostrom alatt állnak. A közelmúltban több szobrot is megrongáltak, többek között az iskola előző névadójáét, Colbertét is, mivel ő fogalmazta meg anno a Fekete Törvénykönyv első változatát, amely a rabszolgaság intézményét szabályozta az országban.

Nem csak Franciaország igyekszik eltörölni múltját. Brüsszel külvárosában, Etterbeek-ben például tizenegy utca nevét változtatták meg ideiglenesen, így azok most kilenc hónapig feminista élharcosok (többek között Rosa Parks – most akkor már nem csak fekete polgárjogi, de feminista harcos is? – a szerk.) nevét fogják viselni.

Párizs 15. és 16. kerületében is hasonló névváltoztatás történt. Itt a Nous Toutes (Mi nők, mindannyian) szervezet tagjai kereszteltek át néhány utcát és teret. Olyan női alakok váltak névadókká, mint például a 2016-ban 96 éves korában elhunyt Benoite Groult francia feminista írónő vagy a számítástechnika úttörőjeként számon tartott Ada Lovelace, aki egyébként a híres költő, Lord Byron egyetlen törvényes gyermeke volt.

(Magyar Nemzet nyomán – Képünk illusztráció)

További híreink

Hat emberrel végzett a Walmart menedzsere, mert “a Sátán azt mondta neki”

Irányi Dániel

Ukrajnából jelentkezik Novák Katalin: személyesen Zelenszkij meghívására érkezett

Irányi Dániel

Hamupipőke visszatér a filmvászonra, bár nem egészen úgy, ahogy emlékeztünk rá

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben