13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Változnak az idők – a Jobbik most az EU- tagság mellett akar népszavazást tartani

A szebb múltat is megélt egykori nemzeti párt újabban már arról szeretne népszavazást tartani, hogy Magyarország ne lépjen ki az Európai Unióból.

A dolog több szempontból is abszurd. Egyrészt ilyen terv jelenleg nincsen, másrészt korábban épp a Jobbik volt az a párt amelyik a kilépést, de legalábbis a csatlakozási feltételek újra tárgyalását szerette volna elérni egy véleménynyilvánító népszavazással, amelynek eredményét az országgyűlés magára nézve kötelezőnek fogadja el egy határozatban.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarország Európai Unióból kilépését eredményezheti?”

– ezt a kérdést teszi fel népszavazásra a Jobbik, jelentette be Gyöngyösi Márton elnök hétfő délelőtt a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A népszavazási kezdeményezést még hétfőn be is nyújtják a Nemzeti Választási Bizottságnak. A kérdésen egy hétig dolgoztak a jogászaik, hiszen az Alaptörvény tiltja a nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségről népszavazást, és magát az Alaptörvényt sem lehet referendummal módosítani.

Gyöngyösi szerint „ha a kormány ki akarná vezetni az országot az EU-ból”, akkor azt egy törvényjavaslattal megtehetné, amit a kétharmados parlamenti többség megszavazna. De mivel annak idején népszavazással csatlakoztunk az EU-hoz, „ha bárki fejében megfordulna a kilépés, csak és kizárólag népszavazás útján lehetne megtenni”. Szerinte ha a kezdeményezésük sikeres lesz, a népszavazás eredménye „alapvetően tiltaná meg az Országgyűlésnek azt, hogy támogasson egy olyan kormányzati indítványt, amely végeredményeképpen Magyarország EU-tagsága megszűnne”, ez a tiltás három évig kötelezné az Országgyűlést.

A Jobbikban ezt leszámítva is van fejetlenség bőven. Jakab Péter és köre továbbra sem hajlandó önként kilépni a pártból, miközben párhuzamosan már építik az új formációt, a Jobbik jelenlegi elnöksége továbbra sem vállalja magára Jakabék kizárásának a politikai súlyát, ennek köszönhetők a hetek óta tartó kínos üzengetések.

A helyzet odáig fajult, hogy a Jakabék által irányított “Nép pártján” nevű Facebook oldal azzal támadja a Jobbik politikusait, hogy azok megélhetési politikusokká váltak. Hogy a megélhetési politikussá válást honnan datálják az már nem derül ki. Íme a parádés bejegyzés.

További híreink

Egymillió ember kényszerült elmenekülni az otthonából az afrikai Burkina Fasóban

Szabó Norbert

Eltitkolt korrupció miatt feljelentették Hadházyt és a baloldali pártelnököket

Gabay Dorka

Horgász a pácban- a Mi Hazánk fellendítené a horgászturizmust és kárpótolná a pecásokat

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben