4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Vasárnap polgármestert választ Mohács, Bernáth Csillát, a Mi Hazánk jelöltjét kérdeztük

Mohácson vasárnap rendezik az időközi választásokat, miután feloszlott a képviselő-testület. Ezzel a kormánypárti vetélytársa halála miatt egyetlen jelöltként befutóvá vált baloldali Csorbai Ferenc polgármestersége is véget ér. Bernáth Csilla szerint, aki a Mi Hazánk jelöltje, a városnak nem tenne jót, akár a Fidesz, akár a balliberális oldal jelöltje győzne. Mivel tovább folytatódna az állóháború, a városnak pedig nyugalomra van szüksége, többek között erről kérdeztük a kampány finisében.

– Még augusztus elején volt alkalmunk beszélgetni, mikor bejelentették, megméretteti magát a Mi Hazánk színeiben a mohácsi időközi választáson, mégpedig polgármesterjelöltként. Hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

A változást akaró baloldal és az elmúlt húsz év folytatását kínáló jobbközép csak látszólag volt képes választási lehetőséget adni valamennyi itt élőnek. A két markáns tábor mellett ugyanis kialakult egy réteg, mely a „kisebbik rossz a jobb” alapon próbált orientálódni, vagy a teljes távolmaradásban gondolkodott.

Meglátásom szerint a választópolgárok pozitívan viszonyultak ahhoz a felálláshoz, hogy az önkormányzati választás hajrájában feltűnt a színen a Mi Hazánk Mozgalom, és önállóan méretteti meg magát, felkínálva a harmadik út lehetőségét is.

– Mit gondol, mennyire sikerült a kampány alatt átvinni a mohácsi emberek felé az üzenetüket?

Sok szempontból nehéz helyzetben vagyunk, mert a véleményformáló média egyáltalán nem vesz tudomást rólunk. Ez bizonyára köszönhető a pozitív, botrányoktól mentes kampányunknak, vagy annak a ténynek, hogy nem tudnak bennünket egyik tábor mellé sem besorolni. Városvezetési elképzeléseinket kifejtve, a legégetőbb kérdésekre és a jövő kihívásaira adott válaszainkat pontokba szedtük. Ezt programfüzet formájában el is juttattuk minden mohácsi háztartásba.

Aki a változásra szavaz, de nem kér egy mindent felforgató ideológiai váltásból, az mellettünk fogja letenni a voksát.

– A bő másfél hónappal ezelőttihez képest mit gondol, sikerült a politikai erőviszonyokat megváltoztatni?

Bízom benne, hogy az általunk nyújtott alternatívával a taktikai szavazás, vagy választási bojkott helyett sokkal inkább a lelkiismereti döntés érvényesülhet most vasárnap a választásokon.

– Amennyiben polgármesternek választják, mi volna munkába állásakor a legelső dolog, amit megtenne?

Legelőször és leggyorsabban a programunkban szereplő integrációt indítanánk meg az őstermelők, kistermelők és élelmiszer-vállalkozások között, az erőforrások minél kedvezőbb kiaknázása érdekében. Párhuzamosan pedig már a pályázatot is ki lehetne írni a városőrség felállításhoz. Mindent figyelembe véve, a város működésének zavartalanságához a kezdeti hetekben biztosan az automatizmusra is szükség lesz. Továbbá a kisebb költségvetésű problémák számba vételével, azonnali megoldást is fel kell tudnunk mutatni. Segítséget kérni nem félek, tanácsot elfogadni pedig nem szégyellek. Nem titok, hogy az ásotthalmi modell megvalósítását Mohácson is el szeretnénk indítani, és azt városi szintre emelve kiterjeszteni.

– Még pár nap hátra van a választásokig, mi jár a fejében, hogyan telik el vasárnapig az idő?

Húsz éve nem volt ilyen bizonytalanság Mohácson abban a tekintetben, hogy mi lesz a választás kimenetele. Nem is csoda, hogy az egész ország figyelemmel és nagy érdeklődéssel kíséri az eseményeket.

Reméljük, hogy sem beletörődés, sem érdektelenség nem fogja otthon tartani a választókat és bízhatunk a taktikázástól mentes, őszinte döntéshozatalban.

(Fotó: Facebook)

További híreink

„Tervezd meg a jövőd!” konzultációsorozatot indított a Mi Hazánk

Varga Lilla

Ma tárgyalja az uniós bíróság a Sargentini-jelentés elcsalt szavazásának az ügyét

Dunai Tibor

A kormány a magyar cégekkel fizetteti ki a multik adókedvezményeit

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben