19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Tudomány

Vírusölő, méregtelenítő, immunerősítő: a fokhagyma

A vakcinák, gyógyszerek és antibiotikumok korában egyre kevesebb szó esik a természetes gyógymódokról, ahogyan – két gyógyszer- és hitelreklám között – szintén igen keveset hallunk immunrendszerünk és egészségünk megőrzésének fontosságáról. Pedig ezek nélkül még egy közönséges megfázás is ledönthet a lábunkról.

A fokhagyma

A fokhagymát már az ősidők óta különleges gyógynövényként tartják számon. Régen számos betegség gyógymódjaként alkalmazták, jótékony hatásait még egyiptomi tekercseken is említik.

Vírus- és baktériumölő

Erősen antibakteriális, vagyis vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatással bír, a II. világháborúban a sebek elfertőződésének megelőzésére használták. Ezen hatását a benne található kénes kötésnek köszönheti. A fokhagyma megtisztítja szervezetünket a toxinok jelentős részétől, természetes méregtelenítő hatásával megszabadítja a szervezetet a bélben megtelepedő élősködőktől.

Vírusölő képessége miatt a bélhurut, májgyulladás, herpesz, ekcéma és bizonyos gombás fertőzések ellen is hatásos.

Immunerősítő

A fokhagyma bővelkedik A-, B-, C- és E-vitaminokban, ami egyrészt rendkívül hatékony immunerősítővé teszi, másrészt a C-vitamintartalma miatt az egyik legjobb természetes antioxidáns.

A komplex összetevőknek köszönhetően véd a megfázás ellen, de nátha ideje alatt is tanácsos fogyasztani a gyors gyógyulás érdekében.

Ilyenkor ajánlott fokhagymateát kortyolni, melynek elkészítése egyszerű: 2 gerezd fokhagymát össze kell zúzni, majd 3 deci forró vízzel nyakon kell önteni, lefedve 10-15 percig kell állni hagyni, utána citromot és mézet lehet belekeverni és kész is a gyógytea. A fokhagymateát megfázás alatt napi kétszer ajánlott fogyasztani, az íze és az illata nem túl kellemes, de legalább hatásos lesz a nátha elleni harcban. A fokhagyma jellegzetes illatáért egyébként egy kéntartalmú anyag, az ajoén felelős.

Az érrendszer legjobb barátja

A fokhagymával szabályozható a koleszterinszint és csökkenthető a magas vérnyomás.

Rendszeres fogyasztásával megakadályozható a vérrögképződés, a fokhagymában található hatóanyagok nem engedik a vérlemezek összetapadását.

Amellett, hogy csökkenti a vérnyomást, a vérkeringést élénkíti, így az erek több vért tudnak szállítani. A fokhagyma vértisztító, de segíti az emésztést is.

sobors.hu nyomán – fotó: Getty Images

További híreink

Több mint 12 ezer ember akar asztronauta lenni

Szabó Norbert

WHO: nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni

Szabó Norbert

Római kori kocsisír került felszínre Baranyában

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen