26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Vízkorlátozást vezetnek be Jászberényben

Erről a település képviselő-testülete rendkívüli ülés keretében döntött. A településen locsolási tilalmat rendelhetnek el reggel hat és este 22 óra között. Az intézkedést az indokolja, hogy a várost vízzel ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen lecsökkent, míg a fogyasztásra való igény ezzel párhuzamosan megnőtt – írja az szoljon.hu.

A településen korábban nem volt probléma a vízellátással, ám az idei elképesztő szárasság miatt a kutak vízhozama nem tudja kielégíteni a lakossági igényeket. A szolgáltató szerint legalább 1200 köbméterrel több vízre lenne szükség naponta.

A TRV Zrt. a nulladik fokozat, azaz

a napi locsolási tilalom elrendelését kérte az önkormányzattól.

A társaság tájékoztatója szerint ez a szint a vízkorlátozás egyik legalapvetőbb eszköze. Bevezetése elsősorban a csúcsvízigények kielégítése miatt történhet. A település egészére 6 és 22 óra között rendelhető el, amennyiben a várható vízfelhasználás eléri vagy nagyban megközelíti a maximálisan kitermelhető vízmennyiséget.

Ha ez sem oldja meg a problémát, következő lépésként az ipari üzemek vízkorlátozása következik. Súlyos esetben településrészekre lebontva, bizonyos napszakokban is vízkorlátozást kell elrendelniük. Majd hangsúlyozta, hogy mindezek elkerülése közös érdekük, amit csak együtt, tudatosabb vízfelhasználással tudnak elkerülni.

A fokozat elrendelését követően tilos a közparkok, házikertek tömlős locsolása reggel 6 órától este 10 óráig. Szintén tiltott tevékenységnek minősül a járdák és utak mosása, automata öntözőrendszerek működtetése, járművek tömlős mosása és az úszómedencék töltése.

Solymáron is vízhiány van

Solymár önkormányzata is vízhiányról számolt be a honlapján, ahol azt írják, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása alapján felhívják a vízhasználók figyelmét, hogy a hajnali öntözések, locsolások fokozottan terhelik az ivóvízhálózatot, ezért a település egyes részein vízhiány alakult ki – tudta meg az Index.

A fokozott vízkivétel miatt a solymári ivóvíztározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban

– közölte a DMRV, hozzátéve, hogy a probléma tartós megoldása csakis kapacitásnövelési beruházások elvégzésével lehetséges.

Egy elkeseredett helyi lakos is jelezte a vízhiányt a lapnak, mondván, ez az utolsó esélyük arra, hogy történik valami változás a településen.

A hőség miatt már nem folyik víz a csapokból Kerek-hegy jó pár utcájában. Egy csepp sem

– írta, hozzátéve, Solymáron ez visszatérő probléma. Minden évben, mikor tetőzik a kánikula, a háztartásokban napokig nincs víz.

A WC-t sem tudjuk lehúzni, de mosni, inni és fürdeni sem tudunk

– adott helyzetjelentést egy helyi lakos az elviselhetetlen körülményekről.

További híreink

A szivárványzászló olyasvalami, amit érdemes megvédeni – hirdeti a svéd hadsereg

Irányi Dániel

Számszeríjjal lőtte át egy kutya fejét, hogy “átmenjen az üzenet”

Irányi Dániel

Kettőskeresztet állított a Mi Hazánk (+videó)

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben