5.1 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Vona elemez- az ellenzék már visszacsinálná Márki-Zay Pétert

Vona Gábor bukásának lassan már négy éve, a szebb múltat is megélt politikus azóta influencer-elemzőként terheli a magyar nyilvánosságot. Vona legutóbb az InfoRádió Aréna című műsorában adott helyzetértékelést.

Vona kifejtette, hogy szerinte az ellenzéki pártok már bánják, hogy végül Márki-Zay mögé kellett beállniuk és ha tehetnék visszacsinálnák az előválasztást.

Én azt gondolom, ha vissza lehetne tekerni az időt, akkor az ellenzéki pártok megakadályoznák azt, hogy Márki-Zay Péter nyerje az előválasztást

– mondta.

Az ellenzéki kampány lendülete az előválasztás végével nem lendületet kapott, hanem visszafelé fejlődik. Érzékelek olyan jelenségeket, hogy azok a fiatalok körében, akik Márki-Zay Péterben egy nagy generációs élménynek a lehetőségét látták, megindult egy lassú elbizonytalanodás, hogy most mi zajlik itt, mert nem azokat a napokat éljük, amit az ellenzéki szavazók szerintem elvártak annak idején 2022 január elejére -tette hozzá.

Vona Gábor úgy látja, hogy Karácsony Gergely nagy vesztes, hiszen napok alatt omlott össze hosszú évek munkája.

Az elmúlt két-három éve került ott pár nap alatt zárójelbe, amit emberileg nem lehetett egyszerű feldolgozni és ilyen értelemben kétségbeesett lépésnek tartom ezt a visszalépést, és abban sem vagyok biztos, hogy a maga szempontjából az jó lépés volt. De az is lehet, hogy az előremenekülés szempontjából nem nagyon volt más megoldás, mert nem akarta vállalni annak a felelősségét, hogy esetleg Dobrev Klára úgy nyer, hogy mind a ketten pakliban maradnak, Márki-Zay Péter pedig jól láthatóan nem akart visszalépni. Ez a ki rántja el hamarabb a kormányt szituációhoz vezetett, és itt pedig kirajzolódott a két karakter közötti különbség. Karácsony Gergely egy analitikus, elemző típus, nem egy küzdősport alkat. A biztos győzelem Olympuszáról lezuhant az esetleges vereség mocsarába, és szerintem ezt a fajta zuhanást

egy pánikreakció követte, onnantól kezdve pánikban volt Karácsony Gergely kampánya

-fogalmazott.

A Jobbik volt vezetője a hat párt esetében demotivációt és érdektelenséget érzékel:

“Simán el tudom képzelni, hogy belül bizonyos pártok, különösen az elmúlt két hónapnak a kudarcos kampánybevezetése miatt azt érzik, hogy most jobb, ha nem tolakodok nagyon előre, vigye el valaki más a balhét. Ha nyerünk, akkor közösen nyertünk, ha veszítünk, akkor Márki-Zay Péter veszített és szerintem ez a fajta hozzáállás megjelenhet érzelmi szinten a Jobbik vagy a Momentum vezetőiben is, hogy azt mondják, mi most koncentráljunk a saját jelöltjeinkre, azzal tudunk a kormányváltásnak is a legtöbbet segíteni, Márki-Zay Péter pedig oldja meg a saját leckéjét.”

Vona Gábor arra is rámutatott, hogy Gyurcsány minden esetben megerősödve tud kikerülni a zűrzavaros helyzetből.

Gyurcsány Ferenc jelen pillanatban arra készül, hogy ha vereség van, akkor az ellenzék legbefolyásosabb pártelnökeként továbbra is uralja az ellenzéki teret, ha pedig nyernek, akkor szintén ugyanebben a pozícióban az ellenzék legbefolyásosabb vezetőjeként a kormányzásban próbáljon minél több befolyást szerezni, de ne övé legyen a felelősség – véli a Második Reformkor alapítvány elnöke.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzését ebben a kontextusban tudom értékelni, ő már most a felelősséget áttolja Márki-Zay Péterre, de Donáth Anna pártelnöki első megnyilvánulásainak egyike is az volt, hogy elvesztegettünk két hónapot és Márki-Zay Péter kampányát kritizálta, amiben szerintem nagyon sok igazság volt, de ez is azt mutatta, hogy Donáth Anna egyből már a legelején szerette volna azt jelezni, hogy akármi is lesz, ő nem felelős ezért – fejtette ki.

Kifejtette, hogy Márki-Zay Péter még csak most ismerkedik az országos politikával, a kampánystáb igazából nem tudott érdemben felállni mögötte hiába az ilyen-olyan új sajtófőnökök.

Az ellenzék most semmivel nincs közelebb a kormányváltáshoz, mint 3-4 hónappal ezelőtt

-állapította meg.

Erre jön még rá, hogy a hat pártnak közös listát is kellene alkotni, Vona Gábor szerint

ez még olyan konfliktusokat is a felszínre hozhat, amelyek létezéséről a pártok nem is tudtak.

A volt politikus úgy összegezte a helyzetet, hogy jelen állás szerint az ellenzék nem tudja megnyerni a választásokat, de a Fidesz még el tudja veszíteni. 

További híreink

Időseket segítő akcióprogramot indít a Mi Hazánk

Szabó Norbert

Csaknem kétmillió forint pótdíjat fizetett be egy budapesti bliccelő

Szabó Norbert

Eddig 141-en fagytak halálra ezen a télen

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen