29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Zártkörű rendezvényen fogadta George Floyd családját Joe Biden elnök

Joe Biden amerikai elnök zártkörű találkozón fogadta kedden Washingtonban az egy éve rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd minneapolisi fekete férfi családját.

“Együtt kell működnünk annak biztosítása érdekében, hogy az emberek Amerikában ne éljenek tovább félelemben”

– mondta a találkozó előtt Floyd testvére, Philonise Floyd a Capitolium épületénél a család tagjai, Nancy Pelosi demokrata házelnök és más törvényhozók társaságában.

George Floyd lánya a Fehér Házban

Később a Floyd család tagjai egy órát töltöttek Joe Biden és Kamala Harris alelnök társaságában, a Fehér Házban.

“Megemlékeztünk arról, ami a bátyámmal történt”

– mondta Philonise Floyd a találkozót követően. A Bidennel folytatott találkozóról úgy fogalmazott:

“Nagyszerű volt, ő egy őszinte fickó.”

(Bizony őszinte, Putinnak is “jól megmondta” – a szerk.)

George Floyd unokaöccse, Brandon Williams szerint az elnök – a rendőrségi reformot érintő törvényre utalva – azt mondta nekik: “azt akarja, hogy a törvény jelentőségteljes legyen, és sértetlenül megőrizze George örökségét”.

2020. május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően hosszú percekig a földön fekvő Floyd nyakán térdelt. Az viszont máig vitatott, mi okozta a bűnöző halálát. Balliberálisok szerint megfulladt intézkedés közben, ám egyes jelentések szerint a mentőautóban még élt, és később, a kórházban hunyt el. Ez utóbbi igen ritka már megfulladt személyek esetében.

A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, heves tiltakozásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt. A készítőjét még ki is tüntették, amiért videójával országos szintű zavargásokat és fosztogatási hullámot indított el.

Derek Chauvint áprilisban mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A részletes ítéletet júniusban közli a bíróság. A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Amerikai médiabeszámolók szerint kedd délelőtt sokan gyűltek össze a minneapolisi George Floyd téren, hogy megemlékezzenek az egy évvel ezelőtt elhunyt fekete férfiról, akinek tragédiája tápot adott a 2020-as elnökválasztási kampányra is hatást gyakorló Black Lives Matter (a Fekete Életek Számítanak) mozgalomnak, és jelentős mértékben meghatározta az Egyesült Államok elmúlt évi belpolitikai fejleményeit.

A tér közelében kedd délelőtt lövések dördültek, a lövöldözés feltételezett elkövetője szemtanúk szerint egy gépjárművel elmenekült – mondta el a Fox News amerikai hírtelevíziónak John Elder, a minneapolisi rendőrség szóvivője. A rendőrségi közlések szerint röviddel később egy személy az egyik helyi kórházban jelentkezett, súlyos sérülésekkel. Elder azt mondta: a hatóságok úgy vélik, hogy az illető a George Floyd téri lövöldözésben sérülhetett meg. Az első információk szerint válságos állapotban volt, de várhatóan túléli az esetet.

MTI korrigálva – Fotó: Evan Vucci

További híreink

“Még csak most jön az igazi covid-diktatúra?” (videó)

Faragó Dániel

Négy ügyben nyomoznak koronavírussal kapcsolatban, mert álhíreket tettek közzé

Kiss Albert

Olaszország növelné a menekülttáboraira fordított összegeit

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen