11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Zavargások robbantak ki Minneapolisban egy bűnöző halála miatt, még a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni

Több százan vonultak utcára Minneapolisban azt követően, hogy a hétvégén a rendőrök lelőttek egy fekete bűnözőt alig 10 mérföldre a helytől, ahol George Floydot utoljára előállították. A tüntetők megfékezéséhez még a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni – írja a New York Post.  

A városra már korábban is kiemelt figyelem irányult, hiszen napjainkban zajlik annak a rendőrnek a tárgyalása, akit George Floyd meggyilkolásával gyanúsítanak. (Bár, a per inkább koncepciós jellegű, hiszen Floyd családja már megkapta a kártérítést, és a rendőrség is elismerte felelősségét, így nem kérdés, mi lesz az ítélet.)

A rendőrség jelentése szerint a színesbőrű Daunte Wright-ról egy igazoltatás során derült ki, hogy elfogató parancs van érvényben ellene. A rendőrök megkísérelték letartóztatni, Wright azonban visszaszállt az autójába és elhajtott a helyszínről. Ekkor az egyik járőr rálőtt. Néhány utcával arrébb a jármű ütközött egy másikkal, a 20 éves néger fiatal pedig életét vesztette. Válaszul

mintegy 500 tüntető vonult az utcákra, kirakatokat törtek be, rendőrökre támadtak, és üzleteket fosztottak ki.

A szolgalelkűbb, liberálisabb beállítottságú rendőrök szépen le is térdeltek a fehérellenes, szélsőbaloldali mozgalom hívei előtt, ahogyan azt illik.

Fotó: Getty Images

Sokan Black Lives Matter szignókat tartottak a magasba, rendőrautókra ugráltak, és kővel dobálták meg az egyenruhásokat. A rendőrök, mikor látták, a térdeplés sem menti meg őket az erőszakos csőcseléktől, könnygázt és gumilövedéket vetettek be.

Egyedül azonban nem bírtak a “gyászoló” tömeggel, erősítést kértek a központi kormányzattól. A demokraták, érdekes módon, most nem ágáltak a hatóságok fellépése ellen, mint a Trump-adminisztráció idején. Sőt, Biden habozás nélkül kiküldte a Nemzeti Gárdát.

A rendőrautón ugráló selfie sem maradhat el – fotó: AP

A fosztogatás futótűzként terjedt Minneapolis északi részétől dél felé. Hétfő reggelre számos üzletet teljesen kifosztottak, a Walmartot például teljesen szét is verték, csak úgy biztos, ami biztos alapon.

Kiemelt kép: Getty Images

További híreink

Német egészségügyi miniszter: Trumpnak igaza van a WHO-val kapcsolatban

Irányi Dániel

Biden Haalandot jelöli belügyminiszternek, aki az első indián származású kormánytag lesz

Varga Lilla

Rogán befolyása nem csökken, övé lesz a koncessziós iroda is

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben