4.7 C
Budapest
2022. november 28., hétfő
Magyar Jelen
HírekKülföld

100.000 dollárra büntették, mert tett az erdőtűz ellen

„Illegálisan” tisztította meg saját birtokát, ezért 100 ezer dollár büntetést kapott. Azonban, amikor a Fekete Szombat néven elhíresült tűzvészben 173-an haltak meg, addig Liam Sheahan családja és otthona – szomszédaival ellentétben – átvészelte a katasztrófát. A családapa feltette hát a kérdést: Miért nincs jogunk alakítani a saját otthonunkat?

Liam Sheahan otthona 100 méteres körzetéből távolította el a fákat és cserjéket Victoria központjában, a Strath Creek hegységén, még 2002-ben, hogy egy esetleges tűzvész esetén a lángok ne terjedhessenek tovább.

Sheahan akkor ezt „józan észnek” vélte, ám a helyi önkormányzat nem értett vele egyet, mire a bíróság 100,000 dolláros büntetést szabott ki rá. Hét évvel később, 2009 február 9-én a természet neki adott igazat: A Fekete Szombat néven elhíresült erdőtűz teljesen elpusztította az apró kisvárost, amiben élt, egyedül az ő háza maradt állva.

Sheahan elmondta tapasztalatait, amikor mind Új-Dél-Walesben, mind a Queenslandben vita zajlik arról, hogy a nemzeti parkokban megfelelőek-e az óvintézkedések, főleg, miután mindkét államban tomboltak a közelmúltban erdőtüzek, minek következtében négyen meghaltak, és több mint 150 otthon pusztult el.

Sheahan úgy véli, ha ő nem vágja ki a fákat „illegálisan”, a családja már nem élne.

A Daily Mail Australianak elárulta, ők nem a teljes erdőt akarják kiírta, mert az nem megoldás. Mindössze a házak környékéről szeretnék eltávolítani a fákat, éppen azért, hogy az erdőtüzek ne tudjanak átterjedni a lakóövezetekre.

„A Fekete Szombaton, mikor a tűz tombolt, egyedül a mi házunk maradt állva” – tette hozzá.

A Strath Creek-i tüzek egy ember életét követelték, és 11 ember halt meg a közeli Hazeldene-ben.

A hollywoodi legenda, Russel Crowe szintén elhatározta, hogy kezébe veszi a probléma megoldásának ügyét, miután saját otthonát, Nana Glent is elérték a lángok.

A színész tavaly tett közzé egy fényképet az Instagrammon, amelyhez azt írta: „Tíz éve alakítottuk ki ezt a „tűzmegszakító” részt. Tökéletesen ellátta feladatát.”

Noha Sheahan családja élve megúszta a Fekete Szombatot, házukat nem kerülték el teljesen a lángok. Február 9-én éjjel otthonuk nyolcszor fogott tüzet. Számos istállójuk teljesen leégett, de a lángok martalékává vált egy Range Rover, két Subaru, egy teherautó és egy pótkocsi is.

„Az Országos Tűzoltók tagja voltam, ahogyan a fiam és a lányom is, szóval már küzdöttünk a lángokkal korábban is. Azt hittük, tudjuk mivel állunk szemben, és jól felkészültünk” – mondta Sheahan. – „Aznap kiderült, nagyot tévedtünk, és előkészületeink éppen csak elegendőek voltak.”

Canberrában 2003 januárjában halálos tüzek tomboltak. Négy ember vesztette életét és 470 ház pusztult el. A Fekete Szombat tűzvész 2009-ben 173 halálos áldozatot követelt. A közös a két esetben: mindkettőt az erdő alján lévő avar, egyéb elhalt növényi részek, illetve kisebb méretű cserjék indították.

Sheahan szerint Ausztrália már nagyon jól ismeri az erdőtüzeket, és azok súlyos következményeit, elég csak a megégett állatokra, vagy az elpusztult növényzetre gondolni. Hogy elejét vegyük ezeknek, ő a megoldást a hatóságokkal együttműködve történő irányított erdőégetésekben látja. Mint mondta:

„Három dolog kell az égéshez. Oxigén, hő és tüzelőanyag. Az oxigénre és hőre nincs sok ráhatásunk, ezért a harmadik komponenst, a tüzelőanyagot kell eltávolítanunk a képletből.”

(Dailymail nyomán)

További híreink

Egy menekültszállón várhatja az oltatlan Djokovics saját kitoloncolását Ausztráliában

Faragó Dániel

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntetők Ausztráliában

Irányi Dániel

A kijárási tilalom ellenére is rekordon a fertőzöttek száma Ausztráliában

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben