4.4 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

2,5 millió forintnál is többre büntethetik az oltatlanokat

Körvonalazódnak a kötelező koronavírus elleni védőoltás részletei Ausztriában: azt eddig is lehetett tudni, hogy február 1-től lépnek életbe az új szabályok, de már az is kiderült, hogy aki nem oltatja be magát, akár 7200 euróra, azaz úgy 2,6 millió forintra is megbüntethetik a hatóságok.

A tervezet szerint a kötelező oltás nemcsak az osztrák állampolgárokra, hanem mindenkire vonatkozik, akik állandó lakhellyel rendelkeznek Ausztriában, a Die Presse birtokába jutott tervezet szerint egyedül azok mentesülhetnek ez alól, akik egészségügyi okok miatt nem kaphatnak.

Az egyelőre nem egyértelmű, a betegségből felépülteket egyenlőként kezelik-e a beoltottakkal, illetve a további, tehát esetleges harmadik vagy negyedik oltásokkal kapcsolatban sem rendelkezik.

Aki nem hajlandó eleget tenni kötelezettségének, azt beidézik, ha pedig nem jelenik meg, 3600 eurós bírságot kapnak.

Ez a bírság akkor mehet fel a már említett 7200 euróra, ha a kötelező oltás figyelmen kívül hagyása mellett „komoly veszélynek tesznek ki más személyeket.”, illetve továbbra is figyelmen kívül hagyják a rendelkezést.

A javaslatot december 6-án terjesztik elő a tervek szerint, addig még dolgoznak a részleteken. Szerdán Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter szakértőkkel és ellenzéki vezetőkkel is találkoznak egyeztetni.

Bár az első hírek börtönről is szóltak, azt egyelőre nem tisztázza a tervezet, mi történik azokkal, akik a súlyos bírság után sem oltatják be magukat. Az egyik javaslat szerint a büntetések félévente megismételhetők lennének.

Ausztriában újra megteltek az intenzív osztályok a koronavírus negyedik hulláma miatt, az országban nagyjából 62 százalékos az átoltottság. A helyzet miatt az osztrák kormány tíz napig tartó szinte teljes lezárást rendelt el novemberben, ami jelenleg is tart.

Korrábban már írtunk arról, hogy az oltatlanok korlátozása ellen egész Európában, így Ausztriában is jelentős megmozdulások, tiltakozások alakultak ki.

Forrong az öreg kontinens- szerte Európában tüntetnek az oltatlanok megbélyegzése ellen

(azonnali-Magyar Jelen)

További híreink

Macron: azt hiszik, az apának feltétlenül férfinak kell lennie

Avar Álmos

Nyerges Attila Facebookon üzent a hazafiatlan újságíróknak

Szabó Norbert

Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen