28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

3,2 milliárd évvel ezelőtt: Vízi világ lehetett a bolygónk

Hatalmas szárazföldi területek nélküli „vízi világ” lehetett a Föld 3,2 milliárd évvel ezelőtt – állapították meg amerikai kutatók, akik szerint egy ilyen környezet jelentősen befolyásolhatta a földi élet első formáinak kialakulását és evolúcióját.

Az Iowai Állami Egyetem geológusa, Benjamin Johnson és a Coloradói Egyetem boulderi tagintézményében dolgozó Boswell Wing egy 3,2 milliárd éves óceáni kéreg vizsgálatára alapozta tanulmányát.

A 4 milliárd évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 milliárd évvel ezelőtt véget ért archaikumból való kéreg Nyugat-Ausztrália állam egy távoli csücskében található – olvasható a Coloradói Egyetem honlapján.

Mint kiderült, a két szakember 2018-ban gyűjtött be több mint 100 kőzetmintát a száraz területről, hogy azok tanulmányozása révén megismerjék a térséget évmilliárdokkal korábban borító óceánvíz összetételét.

„Nem hevernek sajnos szanaszét ősi óceánvízminták, de rendelkezésünkre állnak kőzetek, amelyek érintkeztek azzal a vízzel, és emlékeznek is arra az interakcióra” –magyarázta Johnson.

A Nature Geoscience című folyóirat weboldalán publikált tanulmány szerint a szakemberek az oxigén 18-as és 16-os izotópjainak arányát vizsgálták a kőzetmintákban.

A kutatók arra jutottak, hogy a 3,2 milliárd évvel ezelőtti óceánvízben a mainál valamennyivel több volt az oxigén 18-as izotópjából.

A szakemberek szerint az eltérés a kontinensekkel magyarázható. A jelenkor hatalmas összefüggő szárazföldi területeit ugyanis agyagban gazdag termőtalaj borítja, amely felveszi a vízből a nehezebb oxigénizotópokat.

A kutatók elmélete szerint az ősi óceánvízben azért volt magasabb az oxigén 18-as izotópjának mennyisége, mert egyszerűen nem voltak agyagban gazdag kontinensek, amelyek kiszívták volna azt a vízből.

Wing azonban úgy véli, mindez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem emelkedtek ki apró, mikrokontinensek az óceánból. „Mi csupán nem gondoljuk, hogy olyan globális kiterjedésű szárazföldi területek formálódtak, mint amilyeneket ma látunk” – jegyezte meg a szakember, aki a jövőben fiatalabb kőzetformációkat akar felkutatni a kollégáival, hogy pontosan meghatározhassák, mikor is jelentek meg a színen az első kontinensek.

„Kontinensek és tengerszint feletti szárazföldi területek nélkül az óceán lehetett az egyetlen hely, ahol az első ökoszisztémák kialakulhattak”

– magyarázta Johnson.

(MTI, Fotó: Freepik)

További híreink

Költséghatékonyság mögé bújtatott politikai tisztogatás Tatabányán

Kemény János

Sorra mondják le a rendezvényeket az önkormányzatok (frissítve)

Dunai Tibor

A Magyar Szigetet is támadja a Facebook-cenzúra

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben