17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Földrengés rázta meg az Égei-tengert

Athéntól Isztambulig érezni lehetett azt a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengést, mely pénteken rázta meg Törökországot. Az Izmir tartománytól 17 kilométerre történt rengésben legkevesebb 22-en életüket vesztették, és legalább 800-an megsérültek.

A négymilliós Izmirben legkevesebb húsz ház összeomlott, több mint százhúszan megsérültek, és többen életüket vesztették. A hirado.hu beszámolója szerint a legtöbb sérültet egy lakóház romjai alól húztak ki, amely kártyavárként omlott össze, az egyes emeletek egymásra rogytak az erős földmozgásban. Többtucatnyian siettek a romokhoz, hogy túlélők után kutassanak.

A földrengés után szökőár csapott át a partokon és öntötte el a várost. A híradások szerint legkevesebb egy ember vízbe fulladt, több halászt is eltűntként tartanak számon, így félő, hogy az áldozatok száma tovább nő.

Kisebb szökőár söpört végig a görögországi Számosz szigetén is, a part menti parkolókat és éttermeket ellepte a víz. A jelek szerint a szigettől északra, az Égei-tenger alatt mintegy tíz kilométerrel volt a földmozgás epicentruma. Bár Számosz városában is több épület összedőlt, csak négyen szenvedtek kisebb sérüléseket. A sziget repülőterét átmenetileg bezárták.

 

A földrengést egész Görögországban és Törökország nyugati felén érezni lehetett, még Isztambulban is megmoccant a föld. A Kelet-Mediterráneum térségében gyakoriak a földmozgások, ugyanis egy törésvonal felett fekszik,

Emlékezetes: januárban harmincan vesztették életüket Kelet-Törökországban, tavaly nyáron pedig a görög fővárost rázta meg egy földrengés. Az egyik legerősebb földmozgást 1999-ben mérték a törökországi Izmitben: a 7,6-os erősségű földmozgásban 17 ezren meghaltak, és 20 ezer épület dőlt össze.

Forrás: Hirado.hu

Fotó: AFP

 

További híreink

Nem fogyasztottak, hanem inkább övtáskát loptak egy győri étteremből

Varga Lilla

Folytatja vidéki tüntetéseit a kötelező oltások ellen a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Elfogadták a törvényt: Olaszországban a “védettségi” igazolás feltétele a munkavégzésnek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen