28 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

43 év után újra van miniszterelnöke Kubának

Fidel Castro 1976-ig volt miniszterelnök, amikor is a tisztséget megszüntették, Castro a kommunista párt, az államtanács és a minisztertanács elnöke lett.

Az elnök az 56 éves Manuel Marrero Cruz építészt nevezete ki a kommunista ország kormányfőjévé. Marrero a hadsereg vezetése alatt álló Gaviota idegenforgalmi vállalat volt hivatalnoka, aminek a szállodáit Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókkal sújtotta. Kinevezését a kubai parlament is jóváhagyta. Marrero 15 éven át volt az ország idegenforgalmi minisztere.

Castro, aki 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak, 2016-ban halt meg. Raúl Castro 2018-ban mondott le az elnöki tisztségről, de továbbra is ő vezeti a kommunista pártot.

A tavaly elfogadott új alkotmány értelmében Kuba októberben elnököt választott, aki nem vezeti sem az államtanácsot (aminek a nemzetgyűlés feje, Esteban Lazo az elnöke), sem a minisztertanácsot, de így is jelentős jogköre van.

A februárban elfogadott új alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen tíz évre történő korlátozását.

(MTI)

További híreink

Fontolóra veszi a G20-országcsoport az adósságok fizetési határidejének halasztását

Dunai Tibor

Trükközget Geert Wilders

Kemény János

Európa népei nem adják könnyen a szabadságuk: ismét tömegek tüntettek a Covid-diktatúra ellen

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben