19.7 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Jeles napok Kiemelt

82 éve tért haza a Felvidék déli sávja

Ma 82 évvel ezelőtt Észak felé területi revíziót ünnepelhetett a Trianonban megcsonkított Magyarország, ugyanis a Felvidék déli, döntően magyarok által lakott sávja hazatért, erre emlékezünk a mai napon. 

Az első bécsi döntés a szlovák és a magyar fél által felkért két döntőbíró, Ribbentrop német és Ciano gróf olasz külügyminiszter 1938. november 2-án meghozott döntése volt, amelyet Bécsben, a Felső-Belvedere kastélyban hirdették ki. Az etnikai revíziót megvalósítva 11 927 km² (az utólagos kiigazításokkal 12 012 km²) Trianonban elcsatolt területet juttatott vissza Magyarországnak, 869 ezer fős lakossággal, akik közül 752 ezer fő (86,5%) volt magyar és 117 ezer más nemzetiségű. A döntésnek köszönhetően újra magyar lett Kassa, Rozsnyó, Ungvár, Munkács, Beregszász, Rimaszombat, Érsekújvár, Komárom, Léva, Losonc és Fülek városa. A magyar honvédség november 5. és 10. között vonult be a csehszlovák hadsereg által kiürített területre, ahol mindenütt örömmel fogadták. Az új határokon túl 67 000 magyar maradt. November 13-án hirdették ki az 1938. évi XXXIV. törvénycikket a Magyarországhoz visszacsatolt felvidéki területeknek az országgal való egyesítéséről.

Emlékezetes, a Mi Hazánk Mozgalom korábban kezdeményezte, hogy augusztus 31-e, a második bécsi döntés évfordulója legyen a hazatérés napja hivatalos formában is, mely magában foglalja valamennyi területgyarapodásunkat, így az első bécsi döntést is.

(Fotó: bevonulás Kassára)

További híreink

Megtisztítaná a színház Shakespeare-t a “problémás részektől”

Irányi Dániel

Rossi: “Ha mi úgy tudnánk teljesíteni a pályán, mint a szurkolók lelátón, akkor nem kapunk ki”

Irányi Dániel

Halálos áldozata is van a norvégiai késes támadásnak

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen