2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

A beoltottak körében jóval nagyobb arányban terjed a dél-afrikai variáns

A Pfizer vakcinájával beoltottak között jóval nagyobb arányban terjed a dél-afrikai variáns, mint az oltatlan népesség körében – derült ki egy izraeli kutatásból.

A Tel Aviv-i Egyetem és a Clalit nevű állami egészségügyi szolgáltató összesen 150 olyan ember adatait elemezte, akik az oltás felvétele után produkáltak pozitív Covid-tesztet.

A kutatás során megállapították:

Az oltottak között nyolcszor gyakrabban fordult elő a koronavírus dél-afrikai “mutánsa”, mint azok között, akiket semmilyen vakcinával sem oltottak be.

Állítólag a többi mutáció ellen “rendkívül hatásos” a Pfizer-féle oltóanyag, ám a dél-afrikai variánssal szemben még az oltatlanok immunrendszerénél is rosszabb mutatókat produkál.

Adi Stern professzor, a vizsgálat vezetője úgy fogalmazott:

a kutatás eredménye rávilágít, hogy a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a dél-afrikai vírusvariáns ellen, de azt még nem tudták megállapítani, hogy nagyságrendileg milyen védelmet nyújthat az oltás.

Hozzátették, a mintavétel túlságosan kicsi ahhoz, hogy “messzemenő következtetéseket lehessen levonni”, így további vizsgálatokra van szükség. Arról viszont nem tájékoztatták a közvéleményt, hogy az oltás után megfertőződött páciensek milyen súlyos tüneteket produkáltak, és volt-e, aki kórházi kezelésre szorult.

Fotó: Getty Images

További híreink

Putyin beszéde után lemondott az orosz kormány

Kemény János

Az észak-macedón-görög határon érkezőkből táplálkozik a balkáni mozgás

Szabó Norbert

Engedélyezték az eutanáziát Portugáliában

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen