6 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

„A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom.”- három évforduló egy napon

1828. december 10-én született báró Korányi Frigyes – belgyógyász, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja – a mellkasi betegségek szakértője, a tuberkulózis elleni küzdelem atyja, a tüdőbeteg-intézményrendszer kezdeményezője, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet névadója, a Magyar Balneológiai Egyesület megalapítója, utóbbit a hazai gyógyturizmus fejlesztésének céljával hozta létre. 1848-ban a márciusi ifjak egyik vezéregyénisége volt, előbb zászlóaljorvosként, végül honvédzászlóalj főorvosként gyógyított a világosi fegyverletételig.

1888-ban ugyanezen a napon született Petz Aladár, sebész, kórházigazgató főorvos Győrben, amely ma már, mint Megyei Oktató Kórház az ő nevét viseli. Világhírű sebészeti eszköz feltalálója, amely az addig használt gyomor-bélbevarró gépet fejlesztette tovább. A német orvosi szaknyelvben ezt a műtéti eljárást a nevéből képzett igével fejezik ki (durchpetzen).

1937-ben pedig ezen a napon ünnepelte hazánk az első magyar Nobel-díjast, Szent-Györgyi Albert professzort, akinek az elégetés élettani folyamatai körül tett felfedezésért, a fumársav katalizációjáért és a C-vitaminnal elért eredményeiért ítélték oda a legrangosabb fiziológiai és orvosi tudományos díjat. A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a világsajtó még nevet is adott ennek a Nobel-díjnak: a „Paprika-díj”.

elemi.hu

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben