7.1 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

“Nagy-Britannia haderejének fel kell készülnie egy esetleges európai bevetésre”

Patrick Sanders brit vezérkari főnök úgy véli, ideje lenne felkészíteni Nagy-Britannia haderejét egy esetleges európai bevetésre.

Patrick Sanders, a brit hadsereg júniusban kinevezett új vezérkari főnöke a következőket nyilatkozta az inews nevű hírportálnak:

Mi vagyunk az a generáció, amelynek fel kell készítenie a hadsereget arra, hogy még egyszer Európában harcoljon. Most égető szükség van egy olyan hadsereg összekovácsolására, amely képes a szövetségeseink oldalán harcolni és csatában legyőzni Oroszországot.

Kiemelte:

Én vagyok az első vezérkari főnök 1941 óta, aki egy kontinentális hatalommal folytatott európai szárazföldi háború árnyékában veszi át a hadsereg parancsnokságát. Ukrajna Oroszország általi megszállása megerősíti az alapvető célunkat, az Egyesült Királyság védelmét azáltal, hogy készen állunk a szárazföldi háborúk megvívására és megnyerésére.

A napokban megbuktatott Boris Johnson brit (ex)miniszterelnök korábban határozottan elutasította, hogy brit katonákat küldjenek Ukrajnába. Ő beérte a fegyverszállításokkal.

Sanders hangzatos szavai ellenére azt azért fontos hangsúlyozni, hogy

a 67,22 milliós ország reguláris hadereje jelenleg mindössze 82,000 főt számlál, amit a brit parlament 2025-re 72,500 főre csökkent.

Ez azért önmagában elég kevés lesz.

Elhúzódó konfliktus

Jens Stoltenberg NATO főtitkár szerint évekig tartó háborúra kell berendezkednünk, és minden eszközzel támogatunk kell Ukrajnát még akkor is, ha „magas árat fizetünk érte”.

Nem csak katonailag, de kockáztassuk az energiaellátásunkat és az elszálló élelmiszerárakat, véli.

Stoltenberg bizonyára nem egy átlag magyar béréből él, így ő vállalja az elszabaduló infláció kockázatát. Sőt, szerinte

ez semmi ahhoz képest, amit az ukránok átélnek nap, mint nap. Ha Putyin ezt a háborút is megússza következmények nélkül, annak mi fizetjük meg az árát. És az sokkal magasabb lesz.

A főtitkár hangsúlyozta, a nyugat továbbra is önti majd a fegyvereket Ukrajnába, azonban hivatalos formában NATO katonát nem fognak küldeni.

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben