2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKülföld

A Ciara viharciklon rekordidő alatt átrepített az óceán felett egy utasszállítót

A British Airways New Yorkból Londonba tartó járatát úgy megtolta a Ciara viharciklon szele, hogy megdöntötte a szubszonikus, azaz hangsebesség alatti repülés eddigi rekordját, írja a BBC.

A Boeing 747-436 időnként elérte az 1327 km/órás sebességet, így a normál időjárási körülményekhez képest 80 perccel gyorsabban, 4 óra 56 perc alatt teljesítette a távot. A rekordot eddig egy norvég utasszállító repülő tartotta 5 óra 13 perccel.

A BBC azért hozzáteszi, hogy ez nem számít hitelesített rekordnak, mert még nem elérhetőek a repülési időkre vonatkozó részletes adatbázisok. Szakértők szerint az ilyen viharok sokszor turbulenciát okoznak, de előfordulhat a mostanihoz hasonló eset is, amikor nemhogy semmi probléma nem történik, hanem még jelentősen le is rövidül az útidő.

Ezen a távon az abszolút rekordot egyébként egy Concorde tartja, ami 1996-ban 2 óra 52 perc alatt teljesítette a távot, de ez a típus szuperszonikus sebességgel, tehát a hangsebességnél gyorsabban repült.

forrás:

További híreink

Ciklon pusztított Ausztrália nyugati partján

Faragó Dániel

Ungváron megsütötték az ország legnagyobb palacsintáját

Varga Lilla

Mínusz 35,5 fokot mértek a Bükk-fennsíkon

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben