14.4 C
Budapest
2022. október 2., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

A déli államok elküldték az illegális bevándorlókat a demokratáknak

Illegális bevándorlókat szállítva újabb buszok érkeztek Washingtonba és New Yorkba az Egyesült Államok déli határáról szombaton. Az akciót egyes déli államok kormányzó szervezték figyelemfelhívásként, Kamala Harris alelnök viszont kötelességszegésnek nevezte. A fővárosban, Washingtonban a busz mintegy 50 migránst közvetlenül Kamala Harris rezidenciájánál tett le, ők többségükben Venezuelából érkeztek. Humanitárius szervezetek alkalmazottai az érkezőket azonnal egy helyi menedékhelyre szállították – adta hírül az MTI.

New Yorkba a hétvégén három busz érkezett Texasból illegális határátlépőkkel. Az állam kormányzóhelyettese a Fox News televízió adásában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok déli határánál szükséghelyzet alakult ki. Hozzátette, hogy ezt akarják jelezni a demokrata vezetőknek, és ezért még további buszokat indítanak útnak.

A múlt héten első alkalommal repülőkkel is érkeztek a keleti partra migránsok, őket Ron DeSantis floridai kormányzó szervezésében utaztatták. Ötvenen az Egyesült Államok északkeleti partvidékéhez közeli, Massachusetts államhoz tartozó szigetre, Martha’s Vineyardra érkeztek, amely közkedvelt pihenőhelye a demokrata elitnek: többek között Barack Obama korábbi elnök 12 millió dollárért vásárolt ingatlana is ott található. Az érkezőket a szűkös ellátási lehetőségekre hivatkozva pénteken átszállították a parti őrség szárazföldön található támaszpontjára.

DeSantis kormányzó pénteken Daytona Beachben, egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy

“ez még csak a kezdet”, és “minden pennyt” felhasználnak a 12 millió dollárból, amelyet Florida költségvetésében migránsok áttelepítésére különítettek el.

Kamala Harris a republikánusok figyelemfelhívó akciójával kapcsolatban egy interjúban azt mondta, hogy

DeSantis és Greg Abbott texasi kormányzó kötelezettségszegést követ el, és játékot űz a migránsokkal.

A Fehér Ház szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy a republikánus kormányzók a demokrata irányítású városokba küldött migránsokat “személyes vagyontárgyukként” kezelik. Karinne Jean-Pierre politikai látványosságnak mondta az akciót, aminek egyetlen célja, hogy káoszt és megosztottságot teremtsen.

Alelnökként Kamala Harris feladata a határőrizet biztosítása, továbbá az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelése a kibocsátó országokban, többségében a közép-amerikai államokban. A déli határokon kialakult helyzettel kapcsolatban az alelnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ őrizete biztosított.

Képmutatásból jeles

Ahogy azt megszokhattuk, az igazi, elfogadásról szónokoló szélsőliberális legalább akkora képmutató, mint amennyire életellenes az az ideológia, amit képvisel. Nincs ez másképp Kamala Harris esetében sem, aki még Trump elnöksége alatt arról tájékoztatta követőit, mekkora pénzkidobás a fal, és ő minden lehetséges forrást blokkolni fog, hogy ne épülhessen meg.

A jelek szerint azonban az alelnök mégsem annyira szkeptikus a falakkal, kerítésekkel és fegyveres őrökkel kapcsolatban, ha nem az országot, hanem a saját magát kell megvédeni az idegenektől. Ugyanis, mint azt a sajtó kiderítette, Harris éppen ilyen eszközökkel védi luxusvilláját.

Tehát a befogadás csak az átlag amerikaiak feladata, nem az elité. Ezt fontos észben tartani.

A demokraták hívták, hát gondozzák ők a migránsokat

Texas kormányzója, valamint Arizona és legutóbb Florida állam vezetője az elmúlt hetekben több tucat buszt küldött New Yorkba, Washingtonba és Chicagóba.

Az összesítések szerint mostanra átlépte a 10 ezret azon migránsok száma, akiket a déli határról figyelemfelhívásként utaztattak az északkeleti, magukat befogadó, menedékhelynek nevező városokba.

Texas kormányzója, Greg Abbott azzal érvelt, hogy a vezetése alatt álló állam túlterhelt, a hatalomban ülőknek Washingtonban és New Yorkban szembesülniük kell a határválság valóságával.

A főváros polgármestere korábban még azzal hencegett, ők egy igazi befogadó város, akik szívesen látnak minden “álmodót”:

Később, mikor az “álmodók” megérkeztek, már arról beszélt a polgármester a Fox-nak, hogy ők “nem határ menti állam, nekik nincs infrastruktúrájuk erre, ellentétben Texas-szal”.

Muriel Bowser polgármester

Egy nyáron készült közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége “inváziónak” tartja, ami a határon folyik. Az NPR/Ipsos augusztus közepén publikált reprezentatív felmérése szerint így nyilatkozott a lakosság 53 százaléka, pártszimpátia szerinti bontásban pedig a republikánus választók 76, illetve a demokrata szavazók 41 százaléka.

Tavaly október óta meghaladta a kétmilliót a regisztrált illegális hatátlépések száma az Egyesült Államok déli, Mexikóval szomszédos határszakaszán, és az érkezők túlnyomó többségét a jelenlegi szabályok szerint nem lehet visszaküldeni. Az Egyesült Államok vám- és határőrségének legutóbbi – augusztusban kiadott – hivatalos adatai szerint tavaly október és idén július vége között 1 millió 946 ezer 780 illegális határátlépést regisztráltak. A 10 hónap alatti belépések száma így meghaladta a korábbi teljes év 1 millió 734 ezer 686 határsértését, ami pedig szintén történelmi rekord volt.

További híreink

Donáth Anna azért lobbizik Brüsszelben, hogy a külföldiek is vehessenek hatósági áras benzint Magyarországon

Faragó Dániel

A német kormány terrorizmusnak tekinti az Izrael elleni rakétatámadásokat

Faragó Dániel

Cigit tarháltak, majd megkérdezték, mennyi az idő

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben