17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

A demokrata többségű képviselőház, egyetértve Trumppal, támogatta a járványügyi juttatás növelését

Az amerikai képviselőház nagy többséggel elfogadta hétfőn a Donald Trump leköszönő elnök követelésének is eleget tevő javaslatot, amellyel hatszázról kétezer dollárra nő az az összeg, amelyet a gazdaságélénkítő elképzelések jegyében közvetlenül megkap minden egyes amerikai állampolgár a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére.

A jogszabályt az ehhez szükséges kétharmados többséggel, 275 szavazattal fogadták el 134 ellenszavazat mellett. A helyzet annyiban szokatlan, hogy a leköszönő elnök politikai ellenlábasai, a demokraták szinte egyként mellette szavaztak, míg az ellenzők között 130-an Trump republikánus párttársai voltak. A republikánusok közül 44-en szavaztak a demokratákkal együtt igennel.

Az előzményekhez tartozik, hogy Trump vasárnap, néhány nap halogatás után mégis aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, elhárítva ezzel a kormányzat év végi részleges leállásának veszélyét. Trump a múlt kedden még azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá a büdzsét, és követelte a többi között, hogy a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére – a gazdaságélénkítés jegyében – minden egyes állampolgárnak 2000 dollárt juttassanak a törvénycsomagban szereplő 600 dollár helyett. Trump végül úgy írta alá a büdzsét, hogy nem szerepelt benne a közvetlen juttatások növelése, de ragaszkodott ahhoz, hogy a kongresszus a költségvetés aláírása után külön fogadjon el erről jogszabályt.

A demokraták már azelőtt akarták növelni a közvetlen kifizetésék összegét, hogy Trump ezzel a kezdeményezéssel állt volna elő, ezért a képviselőház hétfői ülésén támogatták a jogszabályt, gyakorlatilag eleget téve az elnök kérésének. Elemzők szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a republikánus többségű szenátus is eleget tesz a leköszönő elnök akaratának.

Az Egyesült Államok mind a fertőzöttek, mind pedig a koronavírus okozta halálesetek számát illetően az első helyen áll a világon. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a járvány kezdete óta 19,3 millión kapták el a koronavírust, és 334 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

(Forrás: MTI – Fotó: Saul Loeb/AFP/Getty Images)

További híreink

Az mRNA tecnológia kifejlesztője szerint az oltások maradandó károsodást okozhatnak

Faragó Dániel

Ausztria az átfogó koronavírus tesztelésben látja az áthidaló megoldást

Faragó Dániel

Már a negyedik oltást készítik elő Németországban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen