14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
BűnügyHírekKiemelt

A Dessewffy Kastélyt akarta szétbontani a többszörösen visszaeső

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. március 11-én gyorsított eljárásban lopás bűntette miatt B.D. vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg R.B. vádlottat 90 nap elzárásra ítélte és kötelezte őket 599.000 forint okozott kár megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlottak 2020. március 7-én délután bementek a gávavencsellői Dessewffy Kastélyba, a padlástéren megbontották a tetőszerkezetet, kimásztak a tetőre és onnan lemezeket loptak el 166.667 forint értékben.

Másnap a két férfi visszament az épülethez, amiről a fenti módszerrel újabb lemezeket feszítettek fel 83.333 forint értékben, azonban egy rendőrjárőr tetten érte őket, így végül azokat nem tudták elvinni.

A vádlottak a lopással 250.000 forint, a műemlék rongálásával 350.000 forint kárt okoztak, melyből az eljárás során 1.000 forint térült meg.

A büntetés kiszabásakor a bíróság figyelembe vette, hogy B.D. vádlott korábban már többször volt büntetve hasonló jellegű bűncselekmények miatt, legutóbbi fogházbüntetéséből 2019. február 11-én szabadult és azóta lopás vétsége miatt 2020. február 6-án a Nyíregyházi Járásbíróság újabb 5 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását a férfi még nem kezdte meg.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, de a vádlottak és védőik enyhébb büntetés kiszabásáért fellebbeztek.

elemi.hu

További híreink

15 ezer édesvízi teknőst találtak Kínába címzett ládákba csomagolva

Kiss Albert

Von der Leyen üzent az olaszoknak: „megvannak az eszközeik” arra az esetre, ha nem a kívánt oldal győz

Irányi Dániel

Liberális állam: a holland racionális „megoldás”

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben