1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt Külföld

A Fehér Ház fokozza a nyomást a Huaweire

Fokozza a nyomást az amerikai kormány a Huawei Technologies kínai telekommunikációs nagyvállalatra, újabb jelzéseként az amerikai-kínai feszültségek emelkedésének.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, megváltoztatja az exportszabályozást annak érdekében, hogy blokkolni tudja a Huaweit amerikai szoftverek és technológiák alkalmazásával gyártott félvezetők beszerzésében. Az új szabály alapján minden külföldi vállalatnak speciális engedélyt kell majd kérnie az amerikai kormánytól, ha a kínai vállalatnak amerikai szoftverek és technológiák közvetlen felhasználásával készített félvezetőket vagy egyéb termékeket akar eladni.

Válaszul Kína azonnal jelezte, hogy kész olyan amerikai nagyvállalatokat feltenni a “megbízhatatlan entitások listájára” és vizsgálatot indítani ellenük, mint az Apple, a Cisco Systems és a Qualcomm. Erre a listára olyan külföldi vállalatok, szervezetek és személyek kerülnek, amelyeket Peking megbízhatatlannak tart, mert szerinte kárt okoztak kínai vállalatoknak. Emellett felfüggeszthetik a Boeing amerikai repülőgépgyártótól való vásárlásokat is.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleményében azzal vádolta a Huaweit, hogy még mindig használ amerikai szoftvereket és technológiákat saját félvezetőinek tervezésében, külföldi vállalatok felvásárlásával olyan gyakorlatot folytatva, amely aláássa az amerikai nemzetbiztonsági célokat és exportellenőrzési szabályokat.

A Huawei áll az Egyesült Államok és a Kína közötti, a globális technológiai dominanciáért vívott küzdelem középpontjában. A kínai óriásvállalat a világ második legnagyobb okostelefongyártója, a félvezetőkre a telefonok és a távközlési berendezések gyártásában van szüksége.

Az Egyesült Államok állítása szerint a Huawei távközlési berendezései kémkedésre adnak lehetőséget a kínai hatóságoknak. Az amerikai kormányzat – felemás eredményekkel – arra ösztökéli kulcsfontosságú szövetségeseit szerte a világban, hogy hozzá hasonlóan zárják ki a Huaweit az 5G telekommunikációs rendszer fejlesztéseiből.

Az Egyesült Államok hivatalosan is megvádolta a Huaweit azzal, hogy közel két évtizeden keresztül amerikai kereskedelmi titkokat lopott el. Az igazságügyi minisztérium pénzügyi csalás elkövetésével és az Iránt sújtó amerikai szankciók megsértésével is vádolja a kínai vállalatot.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium külön közleményben tudatta, hogy utolsó alkalommal meghosszabbítja 90 napra a Huawei Technologies amerikai exportengedélyét. Ez elsősorban azokat az amerikai vállalatokat érinti, amelyek az Egyesült Államok távol eső, kietlen részein biztosítanak kábel nélküli szolgáltatásokat a Huawei által gyártott berendezések révén. A következő három hónapban megoldást kell találniuk arra, hogy ezeket a berendezéseket mások által gyártott eszközökkel pótolják.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium tavaly májusban tette fel a Huaweit és leányvállalatait arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

Ezt megelőzően Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a Huawei a célpont.

MTI

További híreink

A mai Németország nem a szüleitek Németországa

Irányi Dániel

Római helyett arab számok lesznek a múzeumban, hogy “mindenki” el tudja olvasni

Faragó Dániel

Tüntetésekkel fogadták Hollandiában a Mikulást

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben