3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

A Föld napja – Michael Moore új dokumentumfilmje a bolygó megmentésének esélyeiről szól

Az 50. alkalommal megrendezett Föld napjához időzítve keddtől látható Michael Moore és Jeff Gibbs  Planet of the Humans (Emberek bolygója) című dokumentumfilmje, amely azt a kérdést járja körül, hogy mi történik akkor, ha a szélerőművek, a napelemek és más zöldenergia-projektek nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megmentsék a bolygót és az emberiség nem lesz képes fenntartani mostani életmódját.

  “Úgy tűnik, hogy elveszítjük a harcot. Nagyon nagy bajban vagyunk”

– mondta a Reuters brit hírügynökségnek az Oscar-díjas amerikai rendező, aki a Jeff Gibbs írta és rendezte film producere.

A film, amelyet a YouTube-on  (https://youtu.be/Zk11vI-7czE) láthat ingyen a közönség, azzal érvel, hogy a fő környezetvédő mozgalmak kiszolgálják a vállalati érdekeket, a nap- és szélerőművek alkotórészei, valamint az elektromos gépkocsik pedig túlságosan támaszkodnak az erdőirtásra és az előállításukhoz használt energiát szénből és gázból nyerik.

“Amit zöld, megújuló energiának és ipari civilizációnak nevezünk, az egy és ugyanaz – kétségbeesett intézkedések, amelyek nem a bolygót, hanem az életmódunkat mentik meg”

– mondja Gibbs a filmben.

 A rendező szerint jobb megközelítés lenne, ha az embereknek kevesebb gyermekük lenne.

 

“A végtelen növekedés egy véges bolygón öngyilkosság” – véli.

A több éven át készült filmben tudósokkal, gyárosokkal, környezetvédő aktivistákkal készítettek interjúkat, felkerestek szélerőműveket, naperőműveket, biomasszaüzemeket, és bemutatták azokat a vállalatokat, amelyek együttműködnek és befektetnek zöldenergia-kezdeményezésekbe.

Moore hangsúlyozta, hogy sok emberhez hasonlóan maga is jó gondolatnak tartotta az elektromos autókat, de nem gondolt arra, hogy honnan érkezik az elektromos energia.

“Úgy véltem, hogy a napelem örökké tart. De nem tudtam, mi történik a gyártásakor” – mondta, hozzátéve, hogy előállításukhoz olyan alapanyag szükséges, mint a kvarc és fosszilis energia.

Moore és Gibbs elismerte, hogy filmjükben sivár kilátásokat vetnek fel, de azt remélik, hogy párbeszédet indítanak el. Mindketten részt fognak venni szerdán közép-európai idő szerint hajnal négy órakor egy kérdezz-felelek beszélgetésen a YouTube-on, a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon.
A filmben nincs mindenre válasz, de arra ösztönöz bennünket, hogy másként gondolkozzunk – mondta Gibbs.

Az alkotók emlékeztettek arra, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások és a légi közlekedés visszaesése megmutatta, milyen gyorsan megérzi a bolygó egy változás előnyeit.

MTI

További híreink

Nemzeti gazdasági kórkép – a magánbenzinkutasok már az út szélén

Kemény János

“Magyarország ne fizessen Ukrajnának!”

Kemény János

A Covid-oltások mellékhatásainak hosszútávú kockázatait vizsgálják a kutatók

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben